Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Minunea

minunea.jpg

Baiatul - intors catre mine si nu inspre biserica, avand fata doar pe jumatate luminata, precum cerul, si, tras pe frunte, fesul, ca si cupola ce pare o aura inchisa.
Barbatul - din profil: nici-nici. Un obraz catre Dumnezeu si unul catre lume.
Calugarul - mai inalt decat cei din preajma, pare un izvor de negru pentru toti si toate...
Femeile - imbrobodite si fiind una cu liniile Catedralei ce pare ca vrea sa-si ia zborul.
Oameni si Dumnezeu, ca o piramida.
Pentru credinciosi nici nu exist. Pentru altii insa, da, si doar dupa cateva declansari...
- Pai, in alt loc nu ti-i gasit sa fotografiezi? Ma intreba taios un "civil" strecurat din demisolul racoros al Bibliotecii mitropolitane - pentru o baie de multime, desigur...
Las privirea in jos, cu respect, dar si pentru a-i studia pantofii ce nu lasau nici un dubiu ca faceau parte din echipamentul de strada.
- Stiti, pe mine ma intereseaza mai mult aspectul estetic al multimii, nu evenimentul in sine... Bolmojesc, aratandu-i un carton (cu poza de baiat cuminte), pe care scria: "Posesorul acestei legitimatii fotografiaza in interesul dezvoltarii artei fotografice romanesti"...
- Da' ce, aici se dezvolta arta fotografica? Ia, strange-ti repede aparatele, ca daca mai comentezi ceva ti le trimit la Bucuresti pentru "expertiza" si ai sa le capeti inapoi dupa vreo sase luni!
Malc si melc, dus am fost...


Dupa saisprezece ani, inca ma intreb:
1) Ce afinitate secreta exista oare intre vajnicii securisti si marile biblioteci (mai tineti minte Biblioteca Universitara bucuresteana ocupata si incendiata de catre teroristi in Decembrie '89)?
2) Cum se face ca, dupa atat amar de vreme, nu s-a tiparit nici un album de fotografie - nu dedicat asa-ziselor "personalitati" ce ne agaseaza cu megalomania lor incurabila! - ci, inchinat umilelor persoane care ne onoreaza cu rugaciunile si smerenia lor, in fiecare an, la Hramul Sfintei Parascheva?
La urma-urmei, n-ar fi decat o investitie onesta a unei parti din obolul acestora din urma. Care vor fi cei dintai.

Dan Mititelu
septembrie 2006
© Fotomagazin.ro

Alte fotograme, acelasi autor

Bookmark and Share

Comentarii:

Crengutza Turn e Sol - 16 Sep 2006, ora 23:05
Sezizezi nuantzilii ? la textul tau ? Vreme de aproape două milenii (de la retragerea aureliană și pînă în prezent), românii au trăit într-unul din cele mai rele locuri de pe fața pămîntului; inițial în calea popoarelor migratoare, apoi la limita a trei imperii. Geniul popular românesc a inventat în consecință zicalele. „Capul plecat sabia nu-1 taie!“ și „Apa trece, pietrele rămîn!“, zicale care recomandă evident ca prudența să fie pusă înaintea demnității. Zicala „Capul plecat sabia nu-l taie!“ scuză lipsa responsabilității individuale și grav e faptul că el marchează nu doar mentalitatea omului de rînd, ci și pe cea a elitelor. Dar cum plecarea capului este un gest care sugerează lipsa demnității, românii au inventat un echivalent al zicalei „Capul plecat sabia nu-l taie!“, echivalent mult mai comod pentru adormirea conștiinței: „Să nu te piși contra vîntului!“ Restul textului la adresa: http://www.pruteanu.ro/8forum/afisare.php?pagenr=104&id=2155 sau dinsa, adica, Miorita laie, laie bucalaie…….. “Cel mai bun comentariu la foarte cunoscuta balada populara pe care l-am citit vreodata: "In Miorita este vorba despre: doi criminali, o oaie turnatoare si un cioban care socheaza prin prostie". Autorul-necunoscut, probabil un elev inzestat cu o mai mare doza de simt al umorului….. „ Restul textului la adresa: http://www.cafeneaua.com/node/view/10462 Capul plecat sabia nu-l taie, dar... nici soare nu vede... Ai adoptat aceeashi atitudine mioritica de supunere si resemnare ,cunoscuta de mult….. Dar cum se apropie Craciunu si poate cine stie o vine Minunea aia , mult ashteptata, io zic sa cintam cu totii in cor o colinda….. Deci: Steaua sus rasare , ca o taina mare……. Pentru cei care nu cunosc textu . Plus acompaniament muzical….. http://www.geocities.com/colindecraciun/6.html Scuze nu asta era colinda.Poate asta: Doamne, Doamne ce minune Vine catre mine Ingerasii lin coboara, Ce frumos, in prag de seara! Sau asta ? Ton de apel gratuit Adrian - Ce miracol ce minune. Stiti cum e : ce miracol, ce minune ca te-am intalnit pe tine ... http://www.soneriipolifonice.ro/s_adrian_ce_miracol_ce_minune_37.html ca ,asha, e ushor de tot , din debara sa-ti pui intrebari si sa ashtepti minuni……

Redactia Fotomagazin.ro - 16 Sep 2006, ora 23:25
Comentariul d.lui Gheorghe /d.nei Crenguta a fost sters deoarece utiliza codul ASCI extins, nesuportat pe site. Rugam sa trimita din nou comentariul editat corespunzator. Multumim pentru vizita!

Crengutza Turn e Sol - 17 Sep 2006, ora 00:40
Asa se numeste cenzura acum?Codul lui ASChIuta extins... Daca tot stergeti, stergeti tot ,macar sa stim si noi cu cine stam de vorba.

Redactia Fotomagazin.ro - 17 Sep 2006, ora 07:17
La solicitarea comentatorului am reafisat textul sau, cu greseli cu tot.

Crengutza Turn e Sol - 17 Sep 2006, ora 14:19
Nu am auzut pina acum, ca vreo pagina virtuala sa se fi prabusit din cauza codului ASCI extins. Si in caz ,ca acest cod va pricinuieste atitea dureri de cap, puteati foarte simplu, sa lasati textele(sunt ginduri ,scrise direct , la moment) cu o mica nota informativa(va rugam pe viitor ,etc,etc,etc) catre cei care involuntar folosesc acest cod.... Si fie vorba intre noi, nu scriu pentru prima oara aici... O zi buna la toata lumea

G. Serban - 17 Sep 2006, ora 16:37
Poza asta e una dintre cele reusite din cele 100. Va felicit pentru ea desi seria in intreg imi pare foarte diluata cu unele fotografii cu idei cam fortate (idei care intra in cliseul "de salon"). Poate vazute acum 20 de ani pareau altfel. Nu stiu. Fotografia de fata statea insa "in picioare" mult mai bine singura decat cu textul explicativ. Vad si eu ca baiatul are fata pe jumatate luminata etc ... nu trebuie sa-mi explice nimeni fotografia. E o parere personala, succes in viitoarele proiecte.

motanelu curios - 18 Sep 2006, ora 00:41
Nu am inteles ce-i cu biserica, omul, calugarul etc. O fi obscurantismul deghizat in religie? Poza imi place, dar ce legatura are cu textul? Cat priveste securistul amintit, e doar un bou care ar fi la fel de bou si daca ar lucra pt. CIA. Si ce-i cu asta? FAce parte din clasa retardatilor care au confundat curcile cu gainile la recenta...asa-zisa "gripa aviara".

Ancuta T - 18 Sep 2006, ora 11:04
Am citit ce a scris Crenguta si aici si pe referintele citate. Si, intr-un fel o (au il?) inteleg... si pun si eu un proverb: "cine s-a fript cu ciorba, sufla si-n iaurt"!

Crengutza Turn e Sol - 19 Sep 2006, ora 08:09
Ancuta, proverbul este valabil pentru fiecare in parte-individual.La nivel de mase(poporul roman) nu a functionat pina acum de loc. Ia ca reper numai ultimii 16 ani,unde din 4 in patru ani se joaca fripta , cu placere ;) Pentru motanel: Fiecare imagine are si un scurt meikoff explicativ. Nu cred ca este necesar , deoarece de fiecare data finalul textelor deviaza discutia la cu totul alte aspecte - social -politice , facind ca imaginea sa dispara din centrul atentiei.... Cred ca mai vin vreo 90 de texte...cu devieri...sa vedem ;)

mos ion roata - 23 Sep 2006, ora 02:35
Mai lasati-ma, draga cu Crengute si alte betze din astea. Poezel lu' dom' Mititelu nu sunt invechite, doar clasice. Tocmai am citit "Suplimentul de (in)cultura" scos la Iasi de gashka noua si mi-e greata. "Avangardistii" romani sunt nu numai depasiti, morti de-a binelea. Vehiculeaza colace de buda "fumate" in vest de vreo 80 de ani. Picasso a pictat, o buna perioada de vreme, clasic. Abia dupa ce a dovedit ca e in stare a trecut la chestii mai haioase. Avangardistii nostri trec la bideuri din prima, ca asa se ia bursa. Vai de mama lor.

Crenguta Turn e Sol - 23 Sep 2006, ora 12:54
Mosh Kardan, bre matale ai intrat pe sens invers.....Ia vezi acilea: http://www.fotomagazin.ro/despre-fotografie_open.php?art=ftm20/archives/2006/09/galeria_fotogra.html P.S: Bre, daca ai probleme de orientare, suna-ma scurt....te trec si strada,daca vrei...haha

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate