Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

999 de semne

999semne.jpg

De multe ori, in loc de argumente, aparatorii propriilor "capodopere" fotografice recurg la un vechi proverb, doar-doar ne vor bloca simtul critic si le vom lauda fara nici o rezerva productiile serbede, fara de continut si (buna) simtire. Auzim prea des ca "o imagine spune mai mult decat o mie de cuvinte". Auzim si nu socotim adevarul ascuns in spatele acestei simple zicale. O mie de cuvinte ocupa trei pagini de carte. Multe schite din "Lantul" Caragiale nu au nevoie de atata spatiu tipografic. "Luceafarul" eminescian ramane "la toate rece" in 1886 de cuvinte. Cine reuseste sa le "tina locul" cu o imagine sau doua? Fiecare isi poate alege un termen de comparatie. Daca un "artist" se ia la intrecere cu tonele de maculatura ce ne inunda chioscurile cu ziare si casutele postale cu e-mail-uri, atunci si noi suntem liberi sa-i amintim un alt proverb: "in tara orbilor, chiorul este imparat".
Rar de tot o imagine reuseste sa comunice mai mult decat un text alcatuit din o mie de semne. Pare putin? Pentru a scrie "Rondelul rozelor ce mor", Macedonski a folosit 298 de litere si semne de punctuatie!

Addenda
Textul pe care tocmai l-ati parcurs, inclusiv punctul ce urmeaza, contine 999 de semne.

Dan Mititelu
septembrie 2006
© Fotomagazin.ro

Alte fotograme, acelasi autor

Bookmark and Share

Comentarii:

Mihai Biris - 26 Sep 2006, ora 15:59
Hehe, foarte fain. Chiar am avut cu cineva o disputa legata de dictonul asta cu o mie de cuvinte. Toti il interpreteaza ca fiind conditia artei supreme in fotografie. Pe de o parte, o mie de cuvinte sunt prea multe, intr-adevar(oricum dictonul nu trebuie luat ad-literam). Pe de alta parte, fac o completare, ca fapt divers. Dictonul ii apartine lui Fred R. Barnard, care l-a folosit pentru a impune imaginea in publicitate, pentru jurnalul cu profil comercial "Printer's Ink". Era destinat sa popularizeze reclamele-imagine pe masini(autobuze etc.) Deci zicala se refera doar la faptul ca o imagine are capacitatea de a se face inteleasa sau a soca mai rapid decat un text scris, mai ales in cazul publicitatii. El scria sub dicton ca ar fi proverb chinezesc, insa "The Home Book of Proverbs, Maxims, and Familiar Phrases" il citeaza pe Barnard spunand ca l-a denumit proverb chinezesc "so that people would take it seriously".

Cititor interesat - 26 Sep 2006, ora 16:05
Eu totusi cred ca sunt imagini , fotografii care spun mai mult de 1000 de cuvinte , acu' intrebarea se pune "cui ??" . Cred ca acest fapt este direct proportional cu cultura individului si nu neaparat cea vizuala . Cu consideratie , Un cititor .

Tiberiu Banica - 01 Oct 2006, ora 12:42
Defapt cred ca mai corect era "O fotografie poate produce ceea ce nu ar putea o mie de cuvinte " . Eu cred ca la asta se refera dictonul , uneori o fotografie iti produce niste trairi mai intense decat o mie de cuvinte !! Cu respect , Tiberiu Banica.

Bogdan Florin - 10 Oct 2006, ora 11:25
Sigur ca 999 de cuvinte pot spune mai mult decat fotografiile multora dar eu ma uit doar la acelea care imi spun mai mult. Sa nu uitam ca o fotografie nu se adreseaza oricui ci doar acelora care sunt pregatiti sa ii receptioneze mesajul.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 2 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 3 zile, la ora 10:04
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 5 zile, la ora 17:41
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 7 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 12 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127311 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate