Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Obiective noi Pro-digital. Tendinte noi si traditii mai vechi.

Unele afirmatii din text par atat de gogonate, incat am dat si adresele de unde au fost gasite datele. Aparatele reflex numerice actuale sunt, din motive economice, bazate pe sistemele 35 mm clasice. Odata cu progresul digital, obiectivele actuale se dovedesc neadaptate la calitatea exceptionala a captorului digital, a dimensiunii lui mai mici si unor caracteristici speciale de receptie a culorii. De acum cateva luni, la Photokona, directorul R&D de la Kodak spunea ca au prototipuri Cmos cu pixeli de 2 microni, de aceeasi calitate cu cei de 8,4 folositi la Kodak Pro_14N. Dar asemenea captoare de calitate ar fi realizabile acum doar la preturi enorme. Daca minte el, ar fi ca mint si eu, dar putem pleca de la prezumptia de nevinovatie.

Asta explica de ce Kodak s-a alaturat cu Olympus si Fuji la promovarea unui nou standard digital Pro, numit 4/3. Daca e posibil sa faci un CCD de aceeasi calitate de mai mica dimensiune, ar trebui promovate in curand si alte obiective. Olympus sustine pe buna dreptate ca obiectivele 24/36 nu mai convin nici macar la captoare 24/30. In timp ce Olympus cauta aliati pentru standarul propus de baioneta numerica, Nikon incerca adaptarea, pastrand baioneta traditionala, o gama de obiective adaptata pentru CCD actuale de 23,7x15,6 mm. Primul va fi un zoom super-angular AF-S DX 12-24 mm f/4 G IF-ED, echivalent cu 18-36 mm ultra-compact, cu deschidere constanta f/4! Apare oficial la PMA la Las Vegas. Scapati de constrangerea de a mai acoperi un cerc de 43 mm, inginierii de la Nikon au primit sarcina de a se autodepasi in domeniul optic.

„Daca informatiile se confirma, rezolutia efectiva ar depasi 200 perechi de linii /mm!” Informatii din Chasseur d’Images pe site http://www.photim.com/Infos/UneInfo.asp?N=730
Pe http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/1ds/1ds-notes.shtml Michael Reichmann probeaza un D1s. Desi incantat, este constient de unele probleme. Se plange de pretul nejustificat, de display-uri cu defecte, de baterii si de obiective considerate medii, acum prea slabe:
„Fata de 4000$ pentru Kodak 14n, pretul nu va putea fi mentinut. Canon va cobori imediat pretul la aparitia pe piata a lui 14n. Cu aproape 5000$ diferenta, poti trece imediat pe sistemul Nikon.
Poti schimba destule obiective... Si alti posesori de 1Ds au probleme cu LCD-uri cu pixeli defecti. Domnilor de la Canon, la atatia bani, puteati fi si mai severi cu partile componente utilizate...
Spre deosebire de baterii Lithium-Ion folosite pe D60, cele NiMH puse pe D1s sufera de efecte de memorie. 3 zile, ca sa poti pregati in buna stare de functionare 2 baterii, este exagerat. Astept ziua cand Canon va oferi si alternativa Lithium Ion...

1Ds nu are mila fata de calitatea obiectivelor. Se comporta ca un burete care absoarbe rezolutia. Dati-i cele mai bune obiective posibile si va va rasplati cu imagini de calitate superlativa. Luati-va obiective de larg consum, ca sa fiti nefericiti. Daca ai un 1Ds intelegi de ce merita sa platesti atat pe obiectivele L super-bune si super-scumpe. Aparatul asta - asemenea obiective asteapta. Si Chasseur d’Images ajunge la concluzia ca diferenta este enorma intre obiectivele Pro: Canon L sau Nikon AF-S, cu motoare USM, fata de obiectivele comune. Ele sunt “separate printr-o adevarata prapastie”. Ideea de baza ar fi ca fotografia digitala este la o rascruce si vor trebui realizate repede obiective de mai buna calitate.

Ca sa ne convinga, Canon a scos 2 super-obiective L noi, cu f: 2,8 fix: 16-35 si 24-70. Bune, grozave, la 1800 $ fiecare, pret „mai mult decat tentant” pentru noi, „nababii” din Europa de est.
Daca tot sunt schimbate, ce rost are sa acopere o suprafata prea mare. Kodak nu va sari in 3-4 ani la 222 Mpx (13,9 x 16), folosind pixeli de 2mm pe captoare 24x36!? Aceasta este esenta ideii 4 /3.
Noile obiective se apropie de focalele si de calitatea obiectivelor de microscoape. Nu intamplator, pentru aparate digitale, Sony a folosit cu succes obiectivele Zeiss. Si Panasonic va incerca Leitz. Nikon si Olympus urmeaza aceeasi directie, pe cai diferite. Cum va reactiona Canon? Dar Pentax?

Vom trai si vom vedea.

Andrei Pandele

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate