Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Nuduri urbane

"Arta mea are doua aspecte. Primul urmareste crearea unei forme umane, fara ultimul racnet al modei pe el, iar al doilea este o reactie impotriva razboiului, terorismului si a crimelor." (Spencer Tunick)

Montreal, 26 mai, 2001. La cinci dimineata, intr-o simbata ploioasa, cu doar 13 grade celsius, 2500 de oameni s-au dezbracat si s-au lipit de pavajul rece si umed al strazilor St. Catherine si Jeanne Manice sau de treptele cladirii Place des Arts. De dragul artei. Chipurile lor erau ascunse aparatului de fotografiat. Au stat fara haine timp de aproape o ora, devenind astfel subiectele mai multor fotografii artistice (poate controversate). Formind metri patrati de piele umana, un pavaj uman respirind si totusi inert, imortalizat . "Vreau sa multumesc orasului Montreal, pentru ca a recunoscut arta", a spus Tunick multimii. "Aceasta este intr-adevar o arta. Nici buna, nici rea, ci doar arta."

Newyorkez-ul Tunick a inceput sa fotografieze nuduri de grup acum cinci ani, pe strazile aglomerate ale Manhattanului. A atras atentia intregii Americi cind a pus 150 de oameni sa-si scoata hainele in Time’s Square. De atunci, munca lui a inceput sa cistige notorietate nationala si internationala. Cele mai renumite proiecte ale sale sint "Naked Pavement" (Pavaj nud), "Naked States" (Statele dezbracate) si "Nude Adrift" (Valuri de nud). Pentru primul dintre ele, Tunick a calatorit prin toate cele 50 de state, rugindu-i pe americanii de toate rasele, formele si dimensiunile corporale, sa se dezbrace si sa pozeze in fata aparatului sau, in numele artei. Ultimul dintre proiectele sale s-a transformat intr-un turneu mondial, care a cuprins America, Canada, Italia, Australia, Portugalia, Elvetia, Austria, adunind sute, chiar mii de oameni, dornici de libertate si bucurosi de minutele memorabile in care pentru ei nu au mai existat inhibitii. Tunick urmareste de fapt parcurgerea celor sapte continente, inclusiv Antarctica. Cel mai adesea strins grupate si cu fata in jos sau stind culcate intr-o parte, trupurile individuale au devenit un singur mare organism care a marcat si chiar a dominat locul public, orasul.

Subiectele lui Tunick nu sint modele profesioniste, ci oameni comuni. Ei vin de bunavoie si pe raspunderea lor. Nu sint platiti, primesc doar o fotografie cu semnatura lui Tunick si niste amintiri pentru o viata. Pentru a-si gasi voluntarii Tunick imparte fluturasi, lanseaza anunturi in presa sau pe Internet. Doritorii sint invitati la "locul faptei", la ore cit se poate de matinale, imediat dupa rasritul soarelui, indiferent daca afara ploua, este soare sau sint doar citeva grade celsius. Organizarea se face prin e-mail-uri. Pare complicat, dar de fapt nu este. Cind se intilnesc toti, Tunick ii coordoneaza folosind o portavoce. Pina acum el nu a participat ca model la nici unul din nudurile de grup, pentru simplul motiv ca era prea captivat de rolul sau din spatele obiectivului. Dar toti cunoscutii sai au facut-o, prietenii, pina si prietena si fratele sau. In momentul imortalizarii, oamenii nu poarta nici un fel de haine sau bijuterii. In rest, fiecare model aduce cu el propria expresivitate. Si probabil ca se bucura pentru ca are o scuza buna ca sa stea dezbracat in public. Locul prin care poate treci dimineata, in drum spre serviciu, nu se compara cu plaja de nudisti sau intimitatea propriului apartament.

Tunick nu locuieste intr-o casa luxoasa si nu are masina. Este bucuros ca din ceea ce cistiga isi poate plati chiria si poate trai. A refuzat pina acum sa treaca de partea artei comerciale, care in alte tari poate fi totusi foarte bine platita. Tunick nu se considera un nudist. "Uneori simt ca sint un explorator, uneori mi se pare c-as fi un criminal, alteori ma regasesc in pielea unui artist. Imi fac munca in conditii foarte stresante. In timp ce multe opere ale artistilor contemporani sint foarte controversate, eu nu simt fotografiile mele de nuduri ca fiind controversate. Singurul lucru care le-ar face sa para asa ar putea fi faptul ca folosesc orasul ca peisaj. Modelele mele sint aventurieri urbani. Stau linga ei si descopar cum incep sa priveasca lumea altfel. Eu creez vise si dau nastere unor amintiri, pe care le vor pastra cu ei pentru totdeauna." Este si el impresionat cind imortalizeaza citeva sute de oameni intinsi pe jos, intr-o postura cit se poate de neobisnuita, care privesc cerul. Tunick spune ca ceea ce face el nu are legatura nici cu erotismul, nici cu pornografia, ci este cu totul altceva. Ii place pur si simplu sa creeze forme din trupuri umane dezbracate. De ce pe strazile orasului? Pentru ca nu suporta sa aiba verde in fotografiile sale. Apoi a vrut sa incerce si o combinatie intre orasele mai mici sau chiar locuri din mijlocul naturii, cascade, riuri, stinci si nuduri.
S-au gasit si oameni care sa protesteze si sa-l acuze pe artist de tot felul de indecente. Din 1995, artistul a fost arestat de cinci ori, pentru ca a fotografiat nuduri in public. Cele mai mari probleme le-a avut, in mod surprinzator, in New York, cu insusi primarul acestei metropole, Rudolph Giuliani, care a incercat sa-l opreasca, folosindu-se de influenta sa asupra politiei new-yorkeze. Argumentul lui a fost ca legea statului considera nuditatea in public drept infractiune. Tunick l-a dat in judecata pe Giuliani folosindu-se de principiul Primului Amendament si a cistigat procesul la cel mai inalt nivel. Curtea Suprema de Justitie a Statelor Unite i-a permis artistului sa faca fotografii si in acest stat. A fost o victorie pentru orice artist contemporan pasionat de aceeasi sfera artistica.

Dar ce este arta? Pare o intrebare simpla, numai ca atunci cind vine vorba de arta contemporana, moderna si abstracta in general, raspunsul naste intotdeauna controverse. Unii cred ca arta lui Tunick este exceptionala, criticii spun ca nu este arta, ci o tentativa disperata de a-si cistiga popularitatea. Subiectivitatea simturilor noastre este poate cea mai importanta voce care ne poate raspunde.

R. Diaconu - februarie 2003

Bookmark and Share

Comentarii:

ovidiu tr. - 01 Dec 2005, ora 06:36
excelent artist

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
Întrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate