Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
á


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Scurta poveste cu un minilab

Am sa incerc sa va povestesc o intimplare petrecuta acum 3-4 ani.

La un moment dat, un prieten mi-a spus ca are un aparat foto PEAFOWL pe care nu-l poate folosi pentru ca a demontat obiectivul si nu mai reuseste sa-l asambleze. Deja se gindea sa cumpere alt aparat. Eu i-am zis ca daca tot s-a hotarit sa renunte la el sa mi-l arate si mie poate reusesc sa montez obiectivul. A fost o adevarata aventura dar pina la urma am reusit sa montam obiectivul fara sa ne ramina piese, iar lentilele sa fie cit mai curate.

Acum se punea problema daca aparatul functioneaza. La toate verificarile pe care le-am facut eu aparatului, acesta a raspuns corect. Adica diafragma functiona, obturatorul deasemenea, reglarea claritatii se facea reflex, la mecanismul de reglare a timpului de expunere nu umblasem... asa ca i-am spus ca din punctul meu de vedere aparatul ar trebui sa functioneze corect, cu rezerva de a considera primul film ce va fi expus ca fiind film de test.

Daca stiam ce se va intimpla mai bine-i spuneam sa ia un film si sa-l arunce direct la gunoi si sa expuna un al doilea film. Ce s-a intimplat de fapt. Prietenul s-a dus in concediu, a cumparat un film si a facut poze in concediu. Norocul lui a fost ca a mai avut un aparat. Dar cel mai mare noroc a fost ca filmele le-a developat in locuri diferite. Dupa ce a developat filmul expus in aparatul proaspat reparat, surpriza, tot filmul era alb de la cap la coada. La prima vedere nu se cunostea nimic pe el. Am intrat in panica. Am zis ca aparatul nu deschide opturatorul, nu ridica oglinda, etc. Am mai luat inca o data aparatul la verificat si acesta a iesit cu fata curata. Ajunsesem la capatul meseriei, cum se spune. M-am mai uitat inca o data pe film, de data asta cu mai multa atentie. Din loc in loc se obsevau ceva urme de fotograme expuse. Si apoi mi-a picat fisa cu tot cu telefon. Capatul de inceput al filmului, care de obicei iese negru la developare pe citiva centimetri, era alb la fel ca restul filmului. Deci eroarea era a laboratorului. Am recomandat prietenului sa se duca sa ceara un film in loc de la laboratorul respectiv. Credeti ca l-a obtinut? Nici vorba. Nici nu au recunoscut ca ar fi fost developat la ei. Ei bineinteles ca nu puteau sa strice un film la developare.

Cu oarece rezerve a mai pus un film in aparat si l-a expus. De data asta in schimb s-a dus si a prelucrat filmul in alt laborator. A avut mai mult noroc, au iesit poze frumoase si corect expuse. Cel putin acum stiam ca aparatul functioneaza corect.

De atunci m-am invatat minte si incerc pe cit posibil sa nu schimb laboratorul unde imi prelucrez filmele sperind ca daca au avut servicii acceptabile in trecut si in viitor sa obtin cel putin aceleasi servicii.

Nelu Sofrone

Bookmark and Share

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
╬ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate