Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Cum sa faceti fotografii grozave

sau

Tot ce trebuie sa stii despre fotografie

("How to Make Great Photographs")
© 2004 KenRockwell.com, All rights reserved.

Introducere

Camera dvs. fotografica nu are nimic de a face cu o calitate crescuta a fotografiilor pe care vreti sa le faceti. Toate camerele foto, in special cele digitale, ofera aceeasi calitate a imaginii. Diferenta este doar in ceea ce priveste usurinta cu care puteti face ajustarile necesare pentru a obtine o fotografie de calitate satisfacatoare. Testarile facute in laboratoare, pe mire, grile, etc., in conditii strict controlate, nu au nici o legatura cu utilizarea in realitate si cu modul in care vor arata pozele dvs. De aceea, eu ignor rapoartele testelor din laborator si incerc eu insumi capacitatile camerei.

Pasiunea

Fotografia este pasiunea de a comunica altei persoane emotiile starnite de un subiect. Daca nu va pasa despre un anumit subiect - logic - rezultatul va fi mediocru. Interesul contribuie la realizarea unor fotografii incredibile.

Fotografia este arta de a comunica pasiunea dvs. si trebuie sa fiti pasionati de subiectul pe care-l fotografiati. Daca sunteti pasionat, veti obtine rezultate foarte bune, daca nu, nu!

Echipamentul nu are nimic de a face cu aceasta. Multi amatori dau vina pe echipamentul lor inadecvat si cred ca doar achizitionind mai multe accesorii vor obtine rezultate mai bune, iar, pe de alta parte, se scuza ca sunt prea preocupati sa decida ce nou echipament sa cumpere si nu au timp sa se gandeasca si la altceva. Cam 99% din corespondenta pe care o primesc eu de la cititori este de la oameni care cred ca cheltuind inca vreo cativa bani, vor obtine automat si o crestere a calitatii fotografiilor lor.

De asemenea, va trebui sa studiati subiectul pe care vreti sa-l fotografiati. Nu puteti sa va uitati doar 5 minute la un cadru si sa obtineti o fotografie buna! Foarte frecvent mi se intampla ca, fiind intr-o locatie fotogenica bine-cunoscuta, sa vad zeci de turisti care coboara din masini, trag la repezeala cateva cadre si dispar, in timp ce eu incerc sa ma concentrez si sa inteleg fotografia pe care vreau sa o fac. Nu prea puteti grabi astfel de lucruri! Totul este in mintea si imaginatia dvs.

Unii nu pot sa fotografieze in mod repetat acelasi lucru. Altii in schimb, cerceteaza permanent noi cai de a face o fotografie. Cercetati un lucru din cat mai multe unghiuri si astfel veti simti si altfel. Daca veti fotografia in mod repetat acelasi subiect, il veti cunoaste din ce in ce mai bine iar rezultatele vor creste in calitate. Sculptorul Henry Moore spunea: "arta este o expresie a imaginatiei si nu o reproducere a realitatii", iar fotograful Elliot Porter: "arta adevarata este expresia dragostei dvs. fata de natura" si "arta adevarata este creatia dragostei pentru subiect, in primul rand, dar si pentru mediul sau". Pana si Albert Einstein este de acord ca "imaginatia este mai importanta decat cunoasterea stiintifica".

Un bun fotograf face fotografii bune chiar si cu o camera de unica folosinta, careia ii cunoaste posibilitatile si limitele. Pe de alta parte, se fac zilnic numeroase fotografii proaste folosind camere scumpe de catre oameni carora le lipseste pasiunea si viziunea, indiferent de cate cunostinte tehnice poseda sau cat de performante sunt obiectivele lor. Ansel Adams spunea: "nu e nimic mai rau decat o fotografie clara dupa o idee confuza".

Oamenii, iar nu masinile de scris, scriu romanele. Asa incat nu inteleg de ce unii amatori cred ca daca-si cumpara o camera foto mai buna si invata tot ce se poate despre timpul de expunere si diafragma, vor realiza automat si fotografii grozave. Fotograful, si nu camera face fotografia. Alegerea unei camere fotografice nu are nimic de a face cu asta! NIMIC! Aici gasiti un articol ce va poate face sa intelegeti mai bine acest fapt http://www.lenswork.com/obpexc.htm

"Fotografia aduce ordinea in haos" spunea Ansel Adams. Pictura este arta includerii, pe cand fotografia este arta excluderii. Incercarea de a "baga" totul intr-o fotografie este o cale sigura spre esec. Orice care nu contribuie la punerea in valoare a subiectului, distrage atentia. Pastrati simplitatea in fotografiile dvs.! Mai putin inseamna mai mult. Simplitatea este o virtute!

In continuare voi incerca sa explic ce NU este important. Daca deja stiti asta, treceti direct la capitolul "Curiozitatea".

Cum sa incepeti

Nu trebuie sa cumparati nimic in plus! Puteti face poze exceptionale cu ORICE camera fotografica. Prea multi oameni cred ca achizitia unei camere mai "capabile" este primul pas pe drumul spre a face fotografii mai bune. Unii dintre noi au aparate fotografice de top pentru ca sunt bogati si pentru ca aceste aparate au tot felul de automatisme. Dar aceste automatisme nu au nimic de a face cu calitatea fotografiei. Indiferent ce aveti in acest moment, fie ea si o camera foto de unica folosinta, este tot de ce aveti nevoie. Nietzsche spunea: "necesitatea nu este un fapt, este o interpretare."

Mai bine participati la lectii de arta, pictura sau desen. Invatati sa vedeti. Daca puteti, cititi carti despre arta si compozitie. Fiecare invata in mod diferit; eu, de exemplu, invat citind, facand si vazind rezultatele.

Fotografii pe care-i admir sunt fosti pictori sau absolventi ale unor facultati de arta, si nu de stiinta sau computere. Cereti sfaturi de la un artist fotograf. Aratati-i fotografiile dvs si solicitati sugestii. Va va arata lucruri pe care dvs. nu le-ati vazut si va va ajuta sa faceti fotografii mai bune.

Evitati sfaturile prietenilor, vecinilor sau colegilor de serviciu care stiu o multime de date tehnice despre camerele fotografice, computere, etc. Adeseori acesti oameni au drept pasiune echipamentul si tehnologia fotografica si nu fotografia ca arta a exprimarii vizuale. De asemenea, utitati de Internet. Invatarea este un proces care se desfasoara in ambele sensuri intre profesor si elev, si nu doar intr-unul, ca pe orice site de internet. Inca un avertisment: Internetul este plin de informatii tehnice, puse acolo de adulatorii tehnicismelor, nu de artisti. Acesti adulatori sunt ultimii de la care aveti de invatat, deoarece acestia fetisizeaza echipamentul.

Discutati cu fotografii profesionisti, nu cu amatorii sau cu pasionatii. Daca nu cunoasteti pe nici unul, puteti incerca la un laborator profesional. Unii profesionisti sunt bucurosi sa discute despre munca lor si va vor povesti ore intregi daca stiti sa-i ascultati. Evitati "colectionarii" de aparate fotografice care pot vorbi pana la saturatie despre tehnologie, dar care n-au facut niciodata o fotografie care sa va placa. Discutati cu acestia din urma si riscati sa va faceti atatea griji despre echipamentul dvs. fotografic incat nu-l veti mai scoate niciodata afara din casa!

Nu pierdeti prea mult timp cu lectiile introductive in fotografie. Majoritatea acestor cursuri de intitiere trateaza pe parcurusul unor tomuri intregi despre timpul de expunere sau despre sensibilitatea filmului, dar trec foarte repede peste concepte cu adevarat importante, cum ar fi modul in care sa creati fotografia pe care o doriti. Este important sa stapaniti tehnica fotografica, dar acesta este doar primul pas - si inca unul foarte mic -, in lungul drum al creatiei artistice.

O data cu introducerea masurarii matriceale a expunerii, fotograful a scapat de dificila sarcina de a determina parametrii de expunere. In acest moment majoritatea camerelor fotografice sunt capabile sa determine expunerea corecta in cele mai multe imprejurari si eu utilizez autofocalizarea si autoexpunerea de cate ori pot!

E trist ca mai sunt solicitat sa propun modele de camere fotografice complet manuale, solicitate la unele cursuri de fotografie. Renuntati la acest tip de cursuri! Aceste automatisme sunt bune, nu fac decat sa va scuteasca de plicticoasa etapa a determinarii expunerii si sa va ofere mai mult timp pentru a interpreta creativ cadrul pe care doriti sa-l fotografiati. Camera nu gandeste pentru dvs., doar determina niste parametrii cu o prea mica importanta in creativitate. Mult mai important este modul in care faceti sa transpara in fotografie: compozitia, lumina, caldura sufleteasca, expresia, etc. Va sugerez sa incercati sa va exprimati sentimentele in fotografiile dvs. Este de mare ajutor sa incercati sa fotografiati lucruri care va pasioneaza si despre care aveti simtaminte puternice.

Uitati tehnicismele

A va face griji despre modificarea parametrilor de expunere sau alte tehnicisme va distrag atentia de la subectul care va pasioneaza. Multi inca mai cred, in mod eronat, ca stapanirea unor parametrii cum ar fi timpul de expunere sau profunzimea de camp este cam tot ce trebuie stiut pentru a realiza fotografii bune. Aceia au prea putin de a face cu fotografia, cam tot atat cat un mester care repara o masina de scris are de a face cu scrierea unui roman. Aspectele tehnice sunt un rau necesar, dar colateral, in nici un caz subiectul principal.

Camerele de format mare impun fotografului determinarea timpului de expunere, a diafragmei, etc. si asta deoarece foarte putine dintre ele au fost automatizate, dar cele pe film de 35 mm si toate camerele digitale pot determina automat acesti parametrii mai bine decat ar putea-o face majoritatea dintre utilizatori. Nu va bagati in aceste complicatii tehnice decat daca trebuie neaparat! Majoritatea fotografiilor pe care le vedeti in galeriile mele: http://www.kenrockwell.com/gallery.htm sunt facute in modul automat cu program.

Stiu fotografi carora le face mare placere sa ajusteze singuri parametrii de expunere. Este in regula, dar nu lasati ca aceasta sa fie grija dvs. principala. Mai bine cumparati o camera automata si invatati ce este important: cum sa va exprimati sentimentele. Despre diafragma veti putea invata mai tarziu.

Falsii dascali vor sa se simta importanti facandu-va sa credeti ca aveti nevoie de ei ca sa va invete secretele manevrarii aparatului fotografic. Ei incearca sa va convinga ca prostiile acestea sunt imperios necesare pentru a putea face fotografii. De asemenea, insista sa va determine sa pierdeti mult timp cu stabilirea manuala a parametrilor de expunere. Daca veti fi destul de creduli, veti pierde timpul cu asta sau cu aflarea celor mai bune obiective, in loc sa faceti fotografii. Camera dvs. are imagazinat un secol si jumatate de tehnologie si va recomand sa profitati de aceasta! Incepeti cu o camera fotografica SLR programata pe masurare matriceala, autoexpunere si autofocalizare. In mod sigur, fotografiile dvs. vor fi mai bune decat ale celor care pierd timpul cu metodele manuale, caci majoritatea aparatelor foto expun - prin programele pe care le poseda - , mai bine decat majoritatea fotografilor. Camera dvs. foto probabil ca utilizeaza Sistemul Zonelor pentru determinarea expunerii, sistem pe care foarte putini fotografi il inteleg!

Va plac fotografiile mele de pe site? Majoritatea sunt expuse in modul automat, cu exceptia catorva unde conditiile au impus controlul manual. Mai demult si eu ajustam parametrii de expunere dar fotografiile mele erau plictisitoare deoarece, prea ocupat cu ajustarile manuale, pierdeam "momentul magic".

Pentru inceput ar trebui sa va preocupati de a vedea, a simti, despre lumina si despre compozitie, si nu despre diafragma sau timpul de expunere. Intr-adevar, abilitatile tehnice, de fapt virtuozitatea tehnica sunt absolut necesare pentru fotografii de succes dar acestea nu sunt decat antecamera unei bune fotografii. Din fericire, multe dintre aceste capacitati tehnice au fost preluate de camerele automatizate. Dar atentie, o fotografie corecta tehnic nu este neaparat si o fotografie buna!

Nu conteaza tipul de camera foto

Modelul de camera fotografica nu conteaza. Daca nu credeti, cititi aceasta pagina:

http://www.kenrockwell.com/tech/notcamera.htm

Daca insistati sa cumparati o camera noua, incercati:

http://www.kenrockwell.com/tech/buy35cam.htm pentru camere foto pe film sau:

http://www.kenrockwell.com/tech/buydigicam.htm pentru camere foto digitale.

Curiozitatea

Fotografiati subiecte care va trezec curiozitatea. Si trebuie sa fie foarte interesante daca doriti ca si privitorii sa gaseasca fotografiile dvs. interesante.

Urmati propriul drum

Mergeti pe drumul dvs.! Nu urmati orbeste un guru, un profesor, pe mine sau pe oricine altcineva. Nu veti fi niciodata mai bun decat acela. Nimeni nu e mai bun ca Ansel Adams in a fi Ansel insusi si, de asemenea, nimeni nu e mai bun decat voi in a fi voi insiva!

Fiti voi insiva! Fiti pasionat si aratati pasiunea dvs., nu incercati sa o copiati pe a altcuiva.

Gasiti un subiect de care sunteti pasionati si explorati-l fotografic. Daca va intereseaza figurinele de portelan sau cosurile de gunoi, batranii sau femeile frumoase, urmele lasate de anvelope pe zapada, animalele mici, sau orice altceva, fotografiati-le. Nu exista subiecte fotogenice si nefotogenice. Pur si simplu, aratati ce va intereseaza pe dvs.

Sa vedeti, nu doar sa priviti

Exprimati-va simtamintele ca si cum le-ati povesti unui orb

Nu exista reguli

Nu exista bine si rau. Regula treimii de aur nu este o regula, iar regulile sunt oricum pentru idioti. Lasati regulile si mergeti sa faceti fotografii. O fotografie buna este una care place, atat dvs. cat si altora. Nu exista formule, grade sau scoruri.

Cautati un sens in fiecare subiect fotografiat

PAGINA URMATOARE

Bookmark and Share

Comentarii:

luli - 29 May 2005, ora 12:58
Ma atrage simplitatea expunerii.De fapt,in acelasi sens cu ceea ce ati spus,simplitatea nu a stricat niciodata gustul.Cred ca sunt sfaturi utile.

xxx - 09 Jun 2005, ora 02:19
bravo frate .. zi-le

Hans - 24 Jun 2005, ora 13:00
Si totusi, unde as putea urma un curs de fotografii care sa se ghideze exact dupa principiile de mai sus? o sugestie, o adresa, un telefon? Multumesc

deep - 20 Sep 2005, ora 13:54
as vrea sa stiu,ca incepator,ce fel de aparat as putea folosi si de unde sa-l cumpar.un sfat mi-ar prinde f bine...mersi pt articol,mi-a facut placere sa-l citesc

Ovis - 30 Oct 2005, ora 17:48
As vrea sa imi spuneti daca se poate locuriile unde as putea publica si eu cateva fotografii , respectiv situri de fotografii! Concursuri de fotografie pt amatori ... in special ma intereseaza ca fotografiile mele sa fie vazute si sa aflu parerea celorlalti privitori! In ultimul an cred ca am redesoperit pasiunea pt fotografie si v-as ruga daca se poate sa va trimit cateva ca sa-mi spuneti daca sunt pe drumul cel bun! Va multumesc!

Lucian - 07 Nov 2005, ora 21:38
...mirific ... imi pare bine ca l-am citit ..mi-am schimbat putin parerea despre aparatele foto :)

alina rotaru - 17 Nov 2005, ora 12:37
de acord prea multe cunostiinte tehnice strica, totusi sa nu exageram. trebuie sa stim sa reglam si manual in aparat foto. pictorii ar mai putea sa picteze fara sa stapaneasca anumite tehnici?

alex bogdan - 26 Nov 2005, ora 20:21
vreau sa ma inscriu la un curs fe fotograf ,dar trebuie sa trimit 5 poze cu aspecte din viatza mea.nu stiu ce as putea trimite....daca mi ai zice mi ai fi de mare ajutor...ms

radu gorea - 02 Dec 2005, ora 03:21
eu folosesc un zenit si un smena de prin 1980 ! parerea mea e k am facut cu ele niste poze grozave! toti care le-au vazut au fost de acord cu mine in afara de cei care au aparate performante(se intelege)! multumesc pt sfaturi!

mihailescu cristina - 12 Dec 2005, ora 16:39
as dori sa stiu si eu unde pot participa la niste cursuri de fotografie unde pretul sa fie cat de cat acceptabil?este necesar sa am propriul aparat digital sau nu?

dark site - 02 Jan 2006, ora 17:48
intotdeauna m-au atras fotografiile...atat acelea in care cineva zambeste cat si peisajele.....mi se pare cel mai minunat lucru faptul ca poti transmite sentimente printr-o simpla fotografie...

dark site - 02 Jan 2006, ora 17:49
nu m-am mai interest nici o data dar...unde as putea sa fac cursuri de fotograf si de la ce varsta se pot incepe??

Enulescu Alin - 08 Jan 2006, ora 01:07
Buna ziua!!! Ma numesc Alin am 19 ani si vreau sa spun si eu ceva. In primul rand va multumesc ca existati si reusiti sa-mi trasmiteti mie cel putin niste sentimente foate placute, cand citesc astf de articole.Pt mine a devenit fotografia o pasiune dintr-o data de anul trecut, fara sa-mi dau seama, iar acum simt ca numai pot trai fara sa fac poze!Cand fac asta simt ca apartin altei lumi, este totul asa de frumos...Si ca sa nu sar de la sub am mare nevoie de ajutorul Dmv., sa invat sa fac fotografi mai reusite. Imi doresc din toata inima asta. In al doilea rand am citit despre faptul ca nu avem nevoi de un aparat mai performant pt a face poze mai reusite.Eu vreau unul pt a fi culorile mai vi pt ca aparatul care-l am acum nu est unul extrem de dotat si sincer imi doresc ca acele culori sa fie mai vi.Daca as vrea sa va pot trimite cateva din pozele mele sa-mi spuneti daca va plac si ce am gresit la ele, sa-mi spunei va rog unde le pot trimite!!! Va multumesc din suflet pt timpul acordat si ca ati avut rabdarea sa ma ascultati!!!!

Reea Felicia - 19 Jan 2006, ora 18:33
Intodeauna am fost pasionata de fotografie, desi nu am avut posibilitatea sa-mi urmez aceasta pasiune simt ca m-as pricepe de minune la asta :).Daca se fac cursuri de fotografie sau se pot procura de undeva informatiile cu privire la aceasta arta mi-ar placea si mie sa stiu.Multumesc fain!

iordache marya - 07 Feb 2006, ora 21:31
si eu sunt pasionata de fotografie..dar as vrea si sa obtin o diploma...unde as putea si eu sa urmez niste cursuri in urma carora sa obtin si diploma??

james lou - 27 Feb 2006, ora 11:44
http://ghettojames.deviantart.com aici mi-am postat cate ceva din munca mea. numai bine

victor dumitru - 15 Mar 2006, ora 18:55
sal.... e prima oara cand vizitez acest site si vreau sa va spun ca imi place foarte mult. daca ma putesti ajuta si pe mine cu niste lamuriri... as vrea sa devin fotograf profesionist dar nu stiu ce trebuie sa fac pentru asta. trebuie sa urmez vre`un curs sau ceva..? nu am ustensile sau studio inca dar mi-as dori foarte mult... daca imi puteti da niste sugesti v-as fi recunoscator.

nanok black - 05 Apr 2006, ora 03:37
excelent. intr-adevar, daca intelegi asta, "you'r half way there" :). pe scurt, as zice ca ideea este: tehnica este necesara(absolut necesara, in opinia mea), dar in nici un caz suficienta, si este un mijloc, nu un scop in sine (pentru un fotograf, nu pentru un tehnician). tehnologia este utila, dar niciodata indispensabila (cel putin de la un punct incolo - as zice ca orice de la pinehole camera incolo este utilizabil ;) ). as mai adauga ceva, care nu e subliniat clar mai sus: aparatul foto (si tot echipamentul foto) trebuie sa fie suficient de ieftin pt tine cit sa nu iti pese prea mult de el, testul pe care il propun prietenilor care vor sa se apuce serios de foto si vor sa "investeasca" este: "esti in situatia de a salva filmul expus, si a renunta la aparat, sau chiar la tot echipamentul, sau invers. daca te gindesti de doua ori inainte sa spui "prima varianta", atunci cumpara ceva mai ieftin(aparatul foto este si el doar o unealta, un mijloc). de asemenea, subscriu: daca vrei sa faci poze, _FA POZE_ , nu te mai gindi "ce poze as face cu cutare aparat..." "imi cumpar io un aparat "bun" , cind ma fac mare..de ce sa investesc acum in ceva mai slab"; cind vei avea nevoie de echipament in plus, vei stii _exact_ de ce ai nevoie, NU vei intreba "ce ar trebui sa cumpar?". felicitari inca o data pt articol. nanok

vlad vlad - 25 Apr 2006, ora 21:23
Mda. Super tare articolul. Sunt si eu pasionat de fotografie, amator, incepator, dar as vrea sa urmez niste cursuri unde sa pot sa-mi perfectionez tehnica, si sa invat mai multe. As vrea sa urmez acest drum dar nu stiu ce sa fac , pe cine sa intreb. Sunt bucuros ca v-am intalnit si as aprecia daca mi-ati raspunde. Am catava fotografii care as vrea sa le vedeti si sa-mi spundeti parerea. Va multumesc.

Neagu Laurentiu - 27 Apr 2006, ora 10:11
Am si eu nevoie de cursuri de fotografie. Am o camera digitala Canon A95, dar vreau sa o schimb cu una Canon A620. Avand o camera bunicica, m-am gandit sa invat sa o si folosesc. Ma intereseaza sa invatz sa o reglez, chiar si sa developez singur, etc. Cam tot ce cuprinde un curs de fotografie. Am gasit un curs la sala dalles. Problema e ca durata cursului este mult prea lunga: 8 luni. As vrea ceva care se intinde pe... sa zicem... 2-3 luni. Eu cred ca ar fi de ajuns. Intrebarea este: unde pot gasi un astfel de curs, de pe urma caruia sa obtin si o diploma. Multumesc mult!

eyespy stefan - 28 May 2006, ora 11:52
Din cata imi dau seama din articol, parerile unora nu conteaza, atata timp cat iti place ce faci si tu shti ca esti original. Eu cred ca o fotografie buna e o fotografie originala, insa mai am multe de invatat. Si cu privire la profesori: eu am invatat singur tot ce stiu, din carti sau articole precum acesta si am aplicat pe camere modeste( shi smena, cadou de la mama), iar rezultatul e uimitor. Ce conteza cu adevarat e gandirea fiecaruia, felul in care interpreteaza cea mai simpla situatie,obiect etc. Eu asa doresc sa continui de acum incolo. As aprecia o paarere sincera despre acest lucru. Multumesc.

tile buliga - 04 Jun 2006, ora 00:27
Sunt un amator de photografie, si as vrea sa stiu din ce carti,reviste, site-uri as putea sa invat mai multe despre photografie? De curand am achizitionat aparatul photo PANASONIC DMC-FZ30 si ca sa vezi ca nu are ghid de utilizare in limba romana pentru ca e cumparat din franta.... unde as putea gasi un ghid de utilizare sau niste informati despre toate chestiile care le are pe el? Va multumesc.

Alexa Liliana Stanescu - 23 Jun 2006, ora 15:49
sfaturile tale *m-au uns la suflet*, cum spunem noi... asa cred si eu despre foto, intai sufletul, simtirea, ajutata apoi de tehnica, aparate performante.. eram la o expozitie, undeva peste ocean, comentariile erau de genul : ce culori, ce pozitie, parca vorbeste, parca sunt si eu acolo,etc, nu despre tehnica foto, asta o face un profesionist, dar iubitorii de frumos pot fi si cei care nu stapanesc arta foto. ma bucur ca te-am regasit, numai bine si poze la fel de frumoase si reusite!

Alexa Liliana Stanescu - 26 Jun 2006, ora 14:05
se pare ca varful e mult prea inalt, ca sa-l pot atinge: patricia von an / shirin alia badi / tina it konen, etc...dar, daca faci ceva, ori bine, ori, nimic! m-a tulburat foto *miss hybrid*

Camelia Dobos - 29 Jun 2006, ora 14:16
Imi place mult articolul. As putea spune ca si eu sunt pasionata de fotografie, dar nu am reusit sa obtin parerea unui profesionist in legatura cu fotografiile realizate de mine. Poate voi reusi sa postez si eu cateva fotografii pe site-uri specializate, poate chiar acesta. :)

Moise Nicoleta - 30 Aug 2006, ora 23:10
Hey..mi'a placut enorm articolul...as putea spune ca toti cei pasionati de fotografie au ceva de invata de aici..chiar ff mult.In ultimul timp mam dedicat numai fotografiei...si imi doresc nespus demult un curs de fotografie....v'as fi recunoscatoare daca imi ve'ti sugera niste cursuri care ma vor ajuta sa progresez.Va multumesc pt ca existati.

Mirela Monica - 31 Aug 2006, ora 11:47
foarte adevarat ceea ce a-ti scris!!! poate ca pt unii care ne privesc fotografiind si analizand foarte mult un anumit lucru,parem niste ciudati...sau ne pierdem vreme.Insa am descoperit ca pana sa incep sa fac fotografii,treceam pe langa lucruri atat de frumoase si interesante fara ca macar sa le iau in seama, si viata trece ametitor de repede fara sa ne dam seama,fara sa observam macar cate frumuseti ne ofera. Prin fotografie reusim sa ne exprimam si sa descoperim ceea ce este in interiorul nostru,ceea ce nu se vede cu ochiul liber. Inca nu stiu foarte multe despre arta fotografica,dar mi-ar placea sa stiu...tocmai de aceea am intrat pe acest site.

Alexandra M - 29 Sep 2006, ora 13:19
Salut, intr-adevar, un articol bun , subscriu ;) ... Ma pasioneaza arta fotografiei, am descoperit de curand ca am oarecare valente pentru asta. Intrebarea mea este : daca iti cunosti bine aparatul si "simti" imaginea, ce altceva ar mai trebui sa cunosc pentru a deveni un fotograf profesionist?...poate imi poate raspunde cineva, multumesc anticipat.

Alexandra M - 29 Sep 2006, ora 13:21
Ovis, ai gasit raspunsurile pe care le cautai? Am si eu aceleasi intrebari...

eu shinny - 09 Nov 2006, ora 21:30
Ok... am citit articolul si am inteles mesajul. Din punctul meu de vedere modelul camerei conteaza, pt ca eu pana acum am folosit o camera de telefon nokia de 1.3. De mica mi-au placut pozele, desi nu-mi placea sa apar in ele sau sa fac poze, nu aveam suficienta rabdare sa stau sa studiez un subiect. Acum am 16 ani si intr-o zi m-am intrebat care e satisfactia daca te uiti la poza altuia (oricat de reusita ar fi). M-am intrebat care e satisfactia daca te uiti la o poza geniala pe care tu ai facut-o?! nu trebuie sa insemne ceva pentru altii, poate sa fie si dopul de la bautura ta preferata... pentru tine spune milioane. o imagine senzationala care te-a impresionat si desi o retii foarte bine, vrei s-o reimprospatezi mereu prin a te uita la poza aia. nu ar fi acelasi lucru daca ar face altcineva asta. eu una prefer aparatele cu focalizare manuala... eu am facut tir si pentru mine nu exista nimic mai pretios decat sa ma uit la o imagine, sa-mi tin respiratia si sa-mi misc degetele pe pusca (in cazul asta, focalizator) pana obtin imaginea perfecta. Si atunci sa apasa pe tragaci :) Sunt novice, nu stiu cu ce se mananca diametrul diafragmei sau timpul de expunere... nu-mi pasa. vreau doar o camera care sa nu distruga imaginile ca asta de pe telefon... si inspiratie. surse sunt destule, iti trebuie doar spiritul de observatie si rabdarea... si mai ales, unghiul. parerea mea, contraziceti-ma daca ma insel. si cu toate ca mentionezi ceva despre dascalii falsi care te invata sa pui prea mult pret pe date tehnice, mie mi-ar folosi enorm cineva care sa-mi vorbeasca un pic despre ele... nici nu vreau sa pirmesc totul mura in gura, vreau sa experimentez, sa invat singura, sa pot sa traiesc odata cu aparatul ala. :) bun articol, multumesc. si pozele imi plac la nebunie.

Chiru Alexandru - 16 Nov 2006, ora 15:16
Intamplator am dat peste acest articol. Este o idee buna si sunt de acord cu multe puncte de vedere. Intr-adevar se pot face multe fotografii interesante si pe modul automat, desi eu nu prea agreez acest mod. Sunt o persoana care a lucrat mult cu aparate simple, incepand din anii '70 cu celebrul SMENA 8 si apoi altele si altele. Nu existau moduri automate atunci! Sigur, acum alta este tehnolgia. Acum am un SONY H5 si il folosesc destul de putin pe modul automat, doar atunci cand mai fac cate o poza la vreun chef. Oricum, felicitari pentru articol, este instructiv. Succes in continuare.

ionel maftei - 21 Dec 2006, ora 10:37
da, si eu sunt un fotograf pasionat, desi nu am cunostinte tehnice despre acest domeniu. Imi place sa fotografiez imagini si peisaje, sau orice pare interesant. Cred ca acest articol este binevenit pentru cei ca mine, care vor sa faca ceva in acest domeniu.

xandra maria - 26 Dec 2006, ora 00:46
i-mi place sa-mi faca poze ,dar lumea e prea ocupata ,si trebuie sa invat sa-mi fac singura fotografii.........

sandra sss - 27 Jan 2007, ora 15:13
shtie cineva cum pot face o poza ku webcam x-tech dupa un anumit timp??? deci camera sa faka singura dupa 10 secunde de ex........plsssss raspundetzi

teodorescu ioana - 16 Feb 2007, ora 16:19
Este foarte interesant articolul acesta....Imi place sa fotografiez imagini si peisaje si dc nu si perosane, nu neaparat importante in viata mea!Chiar daca nu stapanesc o camera foto performanta ,de cele mai multe ori imi ies fotografiile foarte bine!

teodorescu ioana - 16 Feb 2007, ora 16:25
Foarte interesant articolulIn principiu, unde as putea face un curs de fotografii sau ce fel de aparat as putea folosi si de unde sa-l cumpar?

vlad dragos - 08 Mar 2007, ora 14:58
cursuri de tehnica fotografica ( fotografie digitala) si tehnica de ajustare a fotografiilor pe calculator (Adobe Photoshop) se fac la avantaj consulting. este un curs foto foarte bun si practic pentru ca esti coordonat de profesor la fiecare pas si in plus inveti si sa lucrezi si sa ajustezi pozele in photoshop. lucrul care mi-a placut cel mai mult este ca primesti teme in fiecare saptamana, ca iti sunt analizate pozele in mod obiectiv de un profesionist si ca ai sansa sa inveti si sa te perfectionezi.

Cristina Nicoleta - 29 Mar 2007, ora 14:25
Buna, sunt Cristina din Curtea de Arges si as dori sa ma inscriusi eu la un curs de fotografie, dar din pacate in Curtea de Arges nu exista, si cred ca nici in Pitesti. As dori sa stiu cui as putea s ama adresez pentru un asemenea curs, si as vrea sa imi primesc si raspunsul cat mai curand daca e posibil. Super interesant articol. O zi buna va doresc.

Florea Ionela - 31 Mar 2007, ora 21:29
foarte interesant !!! pictez,sunt interesata de arta inca de mic copil dar nu dispun de programe speciale pentru a realiza fotografii..as dori dc se poate denumirea unor programe artistice pentru realizarea fotografiilor..multumesc

TEODORA nicolae - 06 Jun 2007, ora 20:42
Sunt studenta la sociologie in anul I, in Brasov si in urma cu cateva luni am primit oferta de a ma implica intr-un proiect de sociologie vizuala. Pt. asta trebuie sa urmez un curs de fotografie, cu ajutorul caruia voi putea sa evidentiez in imagini conceptele sociologiece pe care le invat, intr-un cuvant sa operationalizez cu ele. Nu va pot exprima in cuvinte cat de incantata sunt de proiect, si ce sentimente minunate a trezit in mine....In anul doi, vom participa cu proiectul la o sesiune de comunicari stiintifice unde vom avea propria expozitie...bine, asta e un vis deocamdata pt ca nici macar n-am facut cursul. Cert e ca proiectul asta a trezit in mine o adevarata pasiune, parca adormita undeva in sufletul meu.Cursul incepe in luna septembrie si costa 250 ron, bani cu care ne vor fi procurate materiale de lucru importate din Olanda...atat. Sunt foate incantata. Am citit articolul si m-a impresionat...chiar daca l-am citit acum, poate destul de tarziu...dar mi-e de folos.Pot sa visez in continuare. Parintii mei au fost foarte mirati cand le-am spus ca fac sociologie si prima lor intrtebare a fost:"dar asta cu ce se manaca?" Am dus multa munca de lamurire cu ei si pana la urma i-am convins ca asta e tot ce vrreau... imaginati-va acum am sa ma duc acum la ei si am sa le spun ca vreau sa fac cursuri de fotografie! Parca-i aud: "mai inatai sociolog, acum si fotograf?" Dar nu-mi pasa! vreau sa-mi urmez visul...si chiar daca nu-mi vor da ei suport finaciar si moral, voi merge mai departe cu visurile mele in cap...si poate, cine stie?....materializate intr-o oarecare masura.

Daniel DOGEANU - 20 Jun 2007, ora 02:40
Interesant articol, sunt pasionat de fotografie, la fel ca tatal meu si, din motivul asta vreau sa devin un fotograf profesionist. Problema este ca nu stiu de unde sa incep si cine m-ar putea ajuta... Stiu ce inseamna arta, de altfel fac desene in creion, dar ma fascineaza mult mai mult fotografia! Va rog ajutati-ma. Multumesc.

Andutza Toma - 14 Jul 2007, ora 15:11
buna ziua...ador si eu arta fotografica...si mi-ar lace extrem de mult sa pot face si eu un curs de fotografie...imi place sa fotografiez peisaje..nori...peisaje antropice...si amiales portrete...daca ma poate ajuta cineva care stie unde se poate face curs in cluj sau tg mures...va multumesc...este foarte interesant articolul....exista concursuri sau cel putin sa imipublic sie u niste fotografii?...la revedere

Elena . - 15 Jul 2007, ora 19:53
mi-a placut foarte mult site-ul si sunt decisa sa iau in calcul sfaturile care sunt prezente aici deoarece doresc sa ma apuc de fotografie foarte serios.sunt talent la desen si observ foarte mult detaliile, fapt care sper ca ma va ajuta.Felicitari pt articol!

mircea s - 15 Aug 2007, ora 14:36
Foarte adevarat ceea ce scrie aici.Dar totusi pt a da o nota personala unei fotografii, utilizarea setarilor manuale este necesara si nu doar talentul si imaginatia.Eu am un fuji s5700 cu care am facut o sumedenie de fotografii din aceasi pozitie dar cu diferite setari.Au iesit fotografii foarte interesante(cel putin din pct meu de vedere).

Calina Catalin - 31 Aug 2007, ora 20:13
Ce parere aveti de cursul de fotografie oferit de Eurocor? Este cam piperat la pret dar nu stiu cat este de eficient.

alex b - 12 Oct 2007, ora 12:09
intr-adevar, mare dreptate. trebuie fotografiat din pasiune pentru subiect. in acelasi timp, mare dreptate si pentru comentariul domnului mircea s, setarile auto pur si simplu nu sunt de ajuns in cel putin jumatate din cazuri.

Cristian H - 03 Dec 2007, ora 15:11
Felicitari! Am gasit in sfarsit ceva interesant... Am inteles multe de aici

yumi tiki - 07 Dec 2007, ora 23:21
imi place sa fac poze mi se pare fascinant cum vezi dintrun unghi ceva si dak te intorci putin il schimbi total dumuseta dispare sau creste

mihnea eusebiu - 17 Dec 2007, ora 00:07
foarte interesant.datorita acestui mic indrumar pot sa spun ca am sa privesc altfel o poza si ca eu insumi am sa gandesc mai mult pana sa apas butonul.eu unu va multumesc.

mihnea eusebiu - 17 Dec 2007, ora 00:13
sunt constient ca sunt aparate care capteaza perfect sau foarte aproape de ceea ce vedem noi prin intermediul ochilor.as fi foarte recunascator daca mi-ati indica un astfel de aparat.

glofiizz glofiizz - 04 Jan 2008, ora 21:39
Apreciez ca domnul Ken nu prea ne ajuta cu nimic si nu pot sa multumesc asa cum au facut marea majoritate pentru ambiguitatile debitate mai sus; de genul: nu e bun internetul dar se foloseste de el din plin, nu conteaza aparatul dar e bine sa aiba autofocus, masurare matriciala, autoexpunere si toate alea si mai presus de toate ne sfatuieste cum sa devenim artisti fotografi - cu parere de rau domnule Ken artistii se nasc, oricare si oriunde vor fi ei. Cat despre aparate, cu cat esti mai putin pregatit in ale fotografiei cu atat iti trebuie un aparat mai bun (nu vorbesc de pro) ca exemplu si telefonul meu are camera de 2M dar mie frica sa spun ca face poze, de fotografii nici nu poate fi vorba. Domnilor de la foto magazin nu incercati sa va umpleti golurile cu astfel de articole avea asteptari mai mari de la dumneavoastra care trebuiesc implinite. spor

Smena Rulz - 11 Jan 2008, ora 02:16
Sunt foarte curios ce aparat foloseste Principiul Zonelor al lui Adams in modul automat. Sa nu misticizezi tehinca foto e un inceput...simplitatea e divina...dar sa declansezi in nestire pe principiul "aparatul stie mai bine", mi se pare cel putin ciudat, aici apare nevoia de tehnologie tot mai scumpa si mai complicata care suplineste cunostintele userului. De acord, incadrarea e de baza, dar modul in care e luminat subiectul face diferenta. Iar in conditii de contrast puternic modul autmomat nu mai face fata. Ciudat mi se pare faptul ca e misticizata expunerea, care nu e un Graal , principiile sunt simple, tot ce trebuie e putina experienta de tip trial and error.

Gaby Moisescu - 22 Jan 2008, ora 10:55
Multumesc mult pentru sfaturi. Chiar eram speriat ca nu voi reusii sa fac fotografii de calitate. Locuiesc in provincie si aici nu se omoara nimeni ca sa faca un curs in acest domeniu. Dar acum m-am linistit. Totul este sa vrei sa faci fotografii ..... in timp vei reusii.

ALEXANDRA BUGA - 30 Jan 2008, ora 15:56
As dori sa stiu unde as putea sa urmez un curs de fotografie in Oradea?Va multumesc!

Alexandru Sava - 07 Feb 2008, ora 11:33
As dori sa fac si eu un curs foto (in Bucuresti) si nu stiu unde,sau mai ales care sunt acreditate,pt. ca acreditarea este importanta. Si inca ceva,daca ati putea sa primesc pe mail, un CV al dv. ca fotograf, incepand de la Curs Foto pana la ce tip de aparat folositi, mi-ar prinde bine,asta daca nu cer prea mult. Va Multumesc,

marius popa - 08 Feb 2008, ora 10:12
anul trecut am facut niste fotografii cu un smena ala rusesc,amdus filmul la developat etc. cund am ridicat pozele oameni de la centru m au intrebat ce aperat foto am si cit ma costat le am dat raspunsu si au zis ca glumesc...

Alexandru B - 01 Mar 2008, ora 02:44
Cursuri acreditate in Bucuresti (adica la final primesti o diploma atestat in meseria de fotograf, recunoscuta de Ministerul Muncii) la www.rgbfotocurs.ro

Roxana Constantinescu - 09 Mar 2008, ora 20:47
interesant articol si sunt de acord cu ce scrie in el...imi place foarte mult sa fac fotografii si mai ales batranilor...invat in liceul de arta si in tot ce fac pun sentimente..pictura si fotografia sunt pasiunile mele..sunt niste lucruri foarte interesante...felicitari pt. articol

mihai tatu - 28 May 2008, ora 11:52
Hai sa fim seriosi, camera cu care faci fotografia conteaza mult mai mult decat se spune in articol. Si eu eram de acord cu spusele din articol, faceam fotografii cu camere de 5, 7 Mp, dar cand am trecut la un aparat SLR diferenta este ca de la Dacie la Mercedez. Este adevarat ca importanta este calitatea operatorului dar daca nu ai ceva cat mai bun sa lucrezi atunci ce calitate poti sa ai, nivelul ca operator iti ramane la modul "automat".

vinersan adrian - 06 Jul 2008, ora 14:12
cel mai tampit articol care l am citit vreodata cum sa zici ca un 5d e egal cu un a... va dau peste 5000 de poze (am si mai multe dar 5000 zic ca ajung) care nu erau nici macar posibile fara un slr (nu ca ieseau ceva mai prost ci nu erau posibile) eu zic ca va pot da 100 de teme care ori sa nu reusiti sa le faceti ori sa va iasa foarte prost dar in schimb cu un slr sa iasa perfecte nu mai exagerati cu arta fotografica si ca nu are nici o importanta aparatul daca chiar dati credibilitate la acest articol (din care nu m am obosit sa citesc mai mult de 3 randuri ca sa mi dau seama cat de idiotic este)nu o sa ajungeti nici odata in viata asta un fotograf bun de ceva

Calin-Stefan Ragalie - 06 Jul 2008, ora 20:30
Stimate domn vinersan adrian, acest articol ar putea fi incadrat in specia literara "pamflet" deoarece ironizeaza excesiva aplecare a unor fotografi spre latura tehnica, in dauna celei artistice. Asteptam cu interes cele 100 de teme despre care vorbiti. Multumim pentru vizita!

vinersan adrian - 07 Jul 2008, ora 01:17
aproape orice tip de eveniment poate sa arate mai bine cu un slr fata de un p&s (sa vad eu cum se da bounce cu un a... sau cum se trage la iso 1600 cand danseaza mirele si mireasa :) ) sport este iarasi imposibil fara slr (aici iti trebuie un 200-400mm+ la un iso foarte ridicat si un frame rate cat mai mare posibil) fashion/moda - oricine stie ca in studio/locatie ca sa faci poze de calitate foarte buna(dr mare, calitatea si fluenta culorilor ridicata,,izolarea subiectului prin dof ul apratelor cu senzor mare...) ai nevoie de un dslr (preferabil fullformat sau medium format) wildlife- iarasi aproape de imposbil fara un slr cu o focala foarte mare in general animalele se fotografiaza la anumite ore cand sunt mai linistite si nici nu sunt arse (in poza) de soaren moment in care ai nevoie de un iso ridicat si un dof ingust(nu ai nevoie de 1000000 de crengute sa ti distraga atentia de la subiect) produs- decupare infinit mai usoara cu un dslr,calitate mult mai buna si cel mai important aproape imposibil fara un studio (deci parte tehnica :) ) din astea reies cel putin 100 de subcategorii acuma dati mi un exemplu cand cu un a... iese mai bine sau macar lafel ca un slr chiar astept cu interes raspunsul

Ammelie P. - 06 Sep 2008, ora 12:28
Fotografiez de ceva vreme la nivel de amator si as vrea sa fac si niste cursuri teoretice - asa am ajuns la acest articol. Care m-a amuzat, asa cum m-au amuzat si micile controverse pe care le-a creat. Articolul mi se pare tipic american, este exact stilul vorbitorilor motivationali de a face totul sa para simplu pe principiul: 'Look, I'm doing it so easily, you can do it too!' Lasand astea la o parte, eu simt nevoia unor notiuni teoretice si a cta mai multor detalii tehnice, deoarece cred ca aceste lucruri sunt tot atat de necesare ca talentul sau inclinatia in orice domeniu, nu numai in fotografie.

dan popa - 26 Sep 2008, ora 00:53
Interesant articolul dar binenteles vad o seria intreaga de persoane foarte nemultumite de cea ce citesc. Probabil nu stiu cum sa-si apere prostia, naivitatea si nestiinta in arta fotografiei. Bai ignorantilor acest articol face referire la arta fotografica nu la nuntile si botezurile voastre unde ati facut fotografii. Binenteles ca din o 100 de persoane care au citit articolul 80 nu inteleg nici macar cele 2 randuri. Nu este greu sa-ti dai seama de ce nu sunt multi artisti fotografici. Mai au nesimtirea sa critice si un adevarat artist in loc sa invete ceva.

Vik Eftimie - 02 Oct 2008, ora 23:04
mi se pare cuminte si de bun gust articolul. in mare parte are dreptate: intai trebuie sa fii un artist pasionat si apoi un tehnician cand vine vorba de fotografie. dar din pacate sa fii un artist este cel mai greu - te nasti cu "ochiul format" pe care trebuie sa il exersezi de aceea majoritatea "fotografilor" amatori sau profesionisti incearca sa suplineasca lipsa de talent cu tehnologia de top sperand ca prin miile de cadre trase sa fie macar o fotografie care poate fi considerata bunicica.

vinersan adrian - 06 Oct 2008, ora 07:34
daca imi enumerati macar 10 mari fotografi care nu folosesc aparate de mi de euro/dolari atunci pot sa zic ca ma insel... Eu pot sa va enumar liste intregi de fotografi care au cadre remarcabile care nu puteau fi trase decat cu aparatele din clasa care le aveau atunci De la adams cu peisaje la jeff ascough(era pe leica dar acu mi se pare ca e si el pe digital) la yervant si multi altii) dan popa: trecand pe langa modul vostru de adresare eu trebuie sa spun ca din cauza voastra se duce totul de rapa. ca orice alta pasiune,afacere,... tre sa faci o anumita investitie si dedicatie minima. orice p&s va prezenta foarte mari limitari asupra modului tau de creatie (de la posibilitatea de izolare a subiectului in functie de ceea ce doresti la simpla posibilitate de a prinde cadrul). cum inveti sa folosesti o lumina calumea daca tu nu ai nici macar un blit in bounce (nu intotdeauna ai lumina disponibila pentru a face fara). -cum inveti exact ce face o apertura daca pe un p&s ca folosesti f2.8 sau f5.6 este exact acelasi lucru -cum iti formezi ochiul pentru calitate cand cu totii stim ce scoate un p&s ... eu am investit f mult pana acuma in asta (si m am chinuit si inca ma mai chinui foarte mult sa investesc aproape tot ce am in asta) eu ma consider bun in ceea ce fac si am anumiti clienti care se asteapta la multe in momentul in care ma platesc si eu nu le pot oferi asta fara sa am echipament de top care sa imi permita viteza(difragma larga,af rapid..)si calitate optica foarte buna (de la qc la flare la calitate dof ului ...).In studio investesc non-stop si voi mai investi si peste 10 ani si ... pt ca adevarata creativitate vine si din modalitatea ta de a putea reprezenta intr o fotografie viziunea ta care nu prea o poti face daca nu ai si acele elemente care pot sa te ajute sa o realizezi. oameni nu si dau seama exact ce nu au avut pana nu o sa si ia (orice persoana la care am recomandat sa si ia un slr(chiar si cel mi ieftin) mi a multumit de recomandare si mi a zis ca dabea acuma si a dat seama ce inseamna defapt un aparat foto).eu va astept pe mail (sa aici)daca este sa mi aratati acele cadre remarcabile facute cu un p&s. ps: eu incurajez lumea sa si ia echipament calumea pentru ca eu imi doresc sa creasca odata si la noi calitatea in fotografie si sa se treaca peste aceasta mentalitate de "vreau mult dar nu prea vreau sa dau mai nimic" (calitatea se plateste...!)

Vik Eftimie - 06 Oct 2008, ora 23:03
ai si tu dreptatea ta dar articolul de fata nu face o paralela intre calitatea fotografiilor facute cu un p&s si calitatea celor facute cu un slr sau dslr. acest articol pune accent pe compozitie si explica cateva notiuni introductive in fotografie. iar ca sa dau replica lui adrian: cele mai bune fotografii votate si care au luat cele mai multe premii sunt cele de tipul p&s chiar daca sunt facute cu un dslr pentru ca pe front sau in oricare circumstante pentru a surprinde o imagine, o frantura din realitatea inconjuratoare nu ai la dispozitie un studio foto unde subiectii stau nemiscati cand strigi "pasarica". iar ca o parere personala o fotografie buna nu este aceea care are o calitate a imginii "de invidiat" si nici aceea care are culorile cele mai "frumoase", o imagine buna este aceea care are un subiect, care "spune ceva", care transmite privitorului sentimentele pe care le-a avut fotograful in momentul in care a apasat declansatorul.

muresan andrei - 04 Jan 2009, ora 20:39
frumos domnilor dar sa lasam la o parte ironiile si relele.poate cineva sa/mi recomande un site,o carte sau ceva de genu pentru studiul foto.multumesc

adrian vinersan - 05 Feb 2009, ora 09:58
andrei: cea mai buna carte care am citit o pentru fotografie de studio a fost cartea "master - lighting guide " este de christopher grey si publicata de amherst media ( o gasesti pe amazon care in cateva zile deja ti au trimiso si o ridici...)

Mihai Stefan - 13 Feb 2009, ora 01:34
Excelent articol. Imi aduce aminte de un amic care este foarte pasionat de tehnicisme. Cand vorbim despre fotografie, involuntar aduce vorba despre tehnica (nu cea fotografica). Are tot felul de echipamente scumpe si cu toata modestia, nu am vazut o singura fotografie de-a lui care sa ma atraga. Ceva mai speciala. Nu am multi ani in fotografie si nici lucrari extraordinare, insa cand a vazut cateva fotografii personale a ramas socat. De atunci parca ma si evita :) Excelent articol. Trebuie sa ma repet. Cel care vrea sa faca arta trebuie sa il citeasca si sa extraga ceea ce crede ca este bine pentru el. Numai bine !

florin traian - 13 Feb 2009, ora 13:46
spui ca "Internetul este plin de informatii tehnice, puse acolo de adulatorii tehnicismelor, nu de artisti". sunt perfect de acord, gasesc foarte rar alte informatii despre fotografie decat tehnice; si nu doar pe internet chiar si in librarii sau alte surse. De aici vine si problema, nu prea am unde si cu cine sa studiez arta fotografica. In orasul meu nu exista asemenea cursuri. Din comentariile celor de mai sus observ ca este o problema aproape generala. Ramane doar metoda autodidacta dar metoda asta nu prea transforma mediocritatea in excelentza...din pacate

Mihai Seidner - 04 Mar 2009, ora 16:40
Cat de "cucu" suntem ca neam este limpede doar daca iti arunci ochii peste inversunatele comentarii. Fratilor, nenea care scrie este american si probabil ca de aia articolul pare scris in stilul tipic american. Nu va adresati lui direct ca nu se va uita niciodata cine a postat si ce. Dintre toti comentatorii, unul singur a surprins esenta articolului, ceea ce mi se pare grav. Eu caut sa discut cu oameni normali despre fotografie si nu gasesc. Daca apar amatori va rog chemati-ma si vin. Succes in arta, la orase si sate!

eva liviu vasile - 06 Mar 2009, ora 22:56
salutare prerea mea este ca acest om vorbeste despre arta.clar .pentru ingnoranti mai cititi articolul inca o data ,si tilul articolului nu va grbiti cu pareri ,e foarte usor sa dam cu parere imediat .e ceva specific unor romani. .ignorantilor vitejilor ia aratati si voi niste fotografi cu orisicare aparat cu care faceti poze si datil aici la criticat eu cand am cautat am cautat un articol despre fotografii si asta am gasit. daca ma interesa partea tehnica cautam in alta parte si apropo unii chiar sparg nuci cu microscopul

sunt un bou - 16 Apr 2009, ora 15:26
dami un sfat bun ce imagini sa imortalizez

diana photography - 17 Jun 2009, ora 22:39
deci, am 15 ani si sunt foarte pasionata de mica de poze. imi place sa exprim sentimentele, emotiile si tot ce tine de sufletul unui om. de asemenea, cu ajutorul poeziilor pe care le compun, imi vin si niste idei promitatoare in minte, pentru poza. uneori,chiar si poza exprima caracterul unui om. stiu, ca aparatul nu conteaza, ci conteaza sa stii kum sa prinzi partea interesanta, acea parte care exprima ceea ce simti, sau ceea ce vrei sa exprime poza. important este ca poza sa fie facuta cu toata pasiunea ce o ai pentru fotografie, pentru arta. eu, deocamdata vreau sa-mi schimb aparatul de facut poze. pe zi ce trece, vreau sa am tot mai multe poze, mai semnificative, mai artistice si mult mai expresive. stiu ca nu conteaza aparatul, dar uneori e nevoie de o schimbare. cine vrea sa vorbeasca cu mine, idul meu este kid*** multumesc!

Calin-Stefan Ragalie - 17 Jun 2009, ora 22:53
Pentru ultimii comentatori - va recomandam, cu caldura, studiul limbii romane (in special al ortografiei!), inainte de a va ocupa de fotografie, si care, in opinia noastra, trebuie sa stea la baza oricarui demers artistic.

Zabava Dumitru - 22 Jul 2009, ora 19:20
Pt. un incepator nu cred ca ar fi bun un curs ,pe internet gasesti multe date ce te pot indruma spre a intelege diferitele aspecte legate de fotogrefie in generel.Am facut si eu un curs,eram 8,de 8 nivele!Cei incepatori nu cunosteau notiunea de Dof,iar cei avansati intrebau de reglajul blitzurilor externe ,din aparat.Si nici un curs nu va invata simtul propiu,preferintele spre un aspect,cultura personala...Cel mai important e practica,doar asa capeti experienta.Iar ca si incepator cati se uita ,sau iau un aparat in functie de sincronizarea cu blitzul,sau daca o functie este in meniu sau are buton dedicat pe aparat!Dorinta de evolutie sta in mintea fiecaruia!

Lucia Rezniciuc - 30 Jul 2009, ora 16:33
Vreau sa fac cursuri de fotografie...pentru ca fara scoala nu poti "profesa". Mi-ar placea sa profesez in acest domeniu. Am foarte multe poze pe care le consider extraordinar de frumoase...si cred ca am talent. Am facut pictura, modelaj si...mereu am avut o pasiune pentru arta in general. As vrea sa ma sfatuiti ce scoala as putea urma...:)

alexa alexandra - 03 Aug 2009, ora 08:05
nu va mai bateti joc de cititori!!!!!!!!!!!!!

Isabelle . - 13 Sep 2009, ora 19:35
catre Mihai Seidner Am intrat pe aceasta pagina in speranta ca voi gasi pe cineva dispus sa vorbeasca despre fotografie,sa comenteze sau sa'si expuna,pur si simplu,propria viziune in legatura cu niste fotografii.Mi'as dori tare mult sa pot schimba idei cu cineva.

Madalina Alina - 18 Nov 2009, ora 22:28
Buna!As dori sa fac un curs de fotografie pt incepatori,dar nu stiu unde sa fac.Ma puteti ajuta si pe mine cu o idee va rog mult de tot !!!!

Silviu Lipan - 19 Nov 2009, ora 04:52
Pentru Madalina Alina. La Brasov este o scoala unde poti face un astfel de curs cu durata de doi ani. Daca te intereseaza pot sa-ti dau mai multe detalii.

Silviu Lipan - 19 Nov 2009, ora 07:19
www.scoaladeartebv.ro aici au si o sectie de arta fotografica pt. incepatori.

dani doe - 06 Dec 2009, ora 19:09
Va rog frumos... daca va apucati sa postati ganduri marete adanci si profunde despre fotografie asigurati-va inainte sa incepeti sa bateti campii, ca cititorii si mai ales incepatorii inteleg despre ce este vorba in ceea ce postati, si incercati pe cat posibil sa nu ingnorati inteligenta si experienta unor oameni care chiar au habar cu ce se mananca aceasta meserie. Treaba cu nu conteaza ce camera folosesti pentru a obtine calitate in imagine este o imbecilitate fara margini. Daca intentionati sa incurajati incepatorii/amatorii de fotografie care nu isi permit o camera performanta, nu ii bagati in ceata cu lucruri de genul lipsei de importanta a parametrilor tehnici al unui aparat. PEntru ca parametrii tehnici al unui aparat in realizarea unei poze CONTEAZA cum la fel de mult CONTEAZA compozitia talentul si norocul celui care face poza.

Calin-Stefan Ragalie - 06 Dec 2009, ora 19:47
@ Dani Doe: in primul rand, multum pentru vizita si comentariu. In al doilea rand, va informam ca acest articol este o traducere, asa incat nu noi "batem campii" cum sustineti dvs. In al treilea rand, in opinia noastra, articolul incearca (poate un pic pamfletar? sau poate nu?) sa accentueze rolul pasiunii, al interesului, al opiniei personale, a reliefarii unui sens, al drumului propriu si nu al pastisarii, sa accentueze spuneam rolul acestora, in fata "nebuniei" cursei megapixelilor, megazoomurilor sau a altor aspecte legate exclusiv de tehnica fotografica. Cartier-Bresson a ajuns celebru datorita fotografiilor sale pline de semnificatii, desi folosea doar o camera foto cu film argentic si un obiectiv normal (50 mm, foarte rar un superangular).

liviu sandu - 14 Dec 2009, ora 19:51
Am primit mai alarteeri un fluturas despre un curs foto (photo-studio.ro, pt cei interesati) si cautand pe net ce alte oferte mai sunt am dat peste acest articol care pur si simplu m-a dat peste cap. Este absurd sa afirmi ca te poti exprima fara sa cunosti in detaliu mijloacele . Una e sa spui ca o camera de jdemii de euro nu te face neaparat si fotograf si alta e sa zici ca tehnica e doar un moft. Cred ca pentru a fi fotograf stapanirea la perfectie a tehnicii fotografice este o conditie sinequanon. Daca ar fi sa urmam logica acestui articol ar insemna ca un bun pictor=bun fotograf=regizor de imagine. Poate fi adevarat cu o singura conditie SA MANNCE TEHNICA PE PAINE

Paul Gabriel - 16 Jan 2010, ora 16:50
Mi se pare un articol interesant din care poti ramane cu cateva idei care te pot ajuta. Nu sunt putine cazurile in care un fotograf cu o camera mai putin performanta a realizat fotografii mai reusite decat unul care avea aparat mai performant. Imaginatia este foarte importanta, trebuie sa ai imaginatie si inspiratie pentru o fotografie buna. Bafta!

tudor iordache - 18 Jan 2010, ora 03:56
o astfel de prezentare mi-a readus in prim plan motivul pentru care imi place sa fac fotografii, cred ca incepusem sa uit.

Viorel S. - 09 Feb 2010, ora 22:42
Cu tot respectul pentr cei care au postat comentarii pina acuma, as vrea sa il citez pe un mare fotograf,este vorba de Marco Tenaglia care spunea "cel mai bun aparat este creierul si cel mai bun obiectiv este ochiul".Cei care vor sa faca arta fotografica trebuie sa tina cont de acest punc de plecare sau de referinta.In rest bafta tuturor.

Florin Marin - 15 Feb 2010, ora 08:36
vreau sa cumpar un Olympus sp 590 uz cine imi poate da sfaturi sau sugestii astept

Catalin Roman - 24 Feb 2010, ora 15:03
De sapte ori am citit articolul in decurs de 3 ani...E pur si simplu perfect!

manix manix - 27 Mar 2010, ora 11:03
florin marin ai reusit sa achizitionezi olympus sp 590 .daca da astept (am) impresiile pro sau contra. si eu sunt fascinat de ultra -zumuri . cei de la fuji deja au lansat Fujifilm FinePix HS10 cu zum 30x. cei cu experienta la aparatele cu ultra zum daca vor sa impartaseasca din experienta lor.care sunt partile pozitive la fel si cele negative. producatorii de aparate nu- o sa pozitioneze niciodata partea negativa,asa ca astept de la cei cu experienta parerile pro sau contra despre ultra zumuri

Calin-Stefan Ragalie - 27 Mar 2010, ora 13:34
Florin Marin si Manix Manix: cel mai bine ar fi sa va inscrieti pe forumul Foto-Magazin.ro si sa discutati acolo aceste aspecte. Veti putea beneficia astfel de opiniile mai multor utillizatori.

Alexu .u - 13 Apr 2010, ora 19:28
Ma pasioneaza fotografie de cateva luni incoace, si am inceput cu un Nikon L22. Ce parere aveti? :D

Calin-Stefan Ragalie - 13 Apr 2010, ora 19:34
@Alexu .u: rezultatele sunt importante, nu mijloacele.

marius bogdan - 14 Apr 2010, ora 14:31
Nu va lasati pacaliti de acest articol. Este 50% adevar atat. Eu fac fotografii judiciare si va spun cu siguranta ca nu conteaza doar pasiunea ci si cunoasterea multor date despre tehnologie si fotografiere. Pai e ca si cum ai spune ca la fotbal nu iti trebuie munca, antrenament, asezare in teren, forta, viteza ci doar pasiune. Hai mai nene ca nu duci decat necunoscatorii cu d-astea. Pasiunea completeaza tehnica si informatiile deja detinute despre fotografie. Pai cum sa faci o fotografie reusita daca nu ai habar de timpii de expunere?!?!?!?! Aaaaa pe auto.. bravo! si bunica D-zeu sa o ierte ar fi putut sa apese un buton. Hai ca va las sa visati in continuare...

gagea catalina - 10 May 2010, ora 23:20
foarte tare discursul, mi-ati dat curaj ma merg mai departe cu pasiunea mea pentru fotografie. desi nu m-am apucat serios de treaba nu ratez nici o sansa/ocazie sa fac poze, mai mult sau mai putin bune. sunt de acord cu parerea d-voastra. pasiunea pe primul loc si celelalte se adauga pe parcurs.

Roxana C - 23 Jun 2010, ora 21:44
F interesant si placut articol. Sunt f de acord cu ce e expus aici. Eu am testat asta pe pielea mea. Am inceput sa fac fotografii intamplator cu un tel.mobil, sa vad ca imi place sa fac asta, ca surprind mediul inconjurator in ipostaze deosebite. Apoi am achizitionat la un pret f mic un aparat DSLR (oferta e nerefuzat :) ). In mom de fatza nu fac poze mai corecte cu acest aparat, nici mai impresionante.... Totul depinde de muza :P

Ionut E - 30 Jun 2010, ora 21:07
Foarte interesant articol ! As dori insa sa invat cum se realizeaza o poza , in care subiectul se vede clar , iar in spatele, respectiv langa el este ,,ceata'' ... am cautat mult despre asta , insa nimic...

tudor dan - 04 Jul 2010, ora 15:38
total de acord cu marius bogdan.articolu asta e pentru cei care vor sa faca poze doar pentru albumu de familie pe care il avem toti acasa si in care nu te intereseaza decat persoanele care apar acolo si..atat.arta fotografica inseamna mult mai multe,conteaza si tipul de aparat si cunoasterea tehnologiei ce sta la baza lui si reguli utile in fotografie.chestia cu care sunt de acord e pasiunea intai de toate,dar doar cu pasiunea n`o sa faci niciodata fotografii ``de pus in rama``

klaudio justin - 01 Aug 2010, ora 00:31
Salut!intamplator am gasit acest site si-mi place ,citind intruducerea m-a determinat sa scriu aceste randuri ,deoarece fiinca nu sunt un fotograf [dar i-mi place nespus sa fotografiez] ma regasesc in aceste randuri ...sa ma explic ,eu in prostia mea am tot fotografiat cu ce apucam,nici o data nu mi-a trecut prin minte sa achizitionez un aparat ,am fotografiat cu o camera veche automata ci cu lentile de plastic pana mi-am achizitionat un tel. mobil cu camera de 3.2 mil.pixel ,am fotografiat orice pana cand sotia mi-a atras atentia ca ies poze bune si chiar f.frumoase ...din punctul iei de vedere ...pana cand am intalnit un batranel care mi-a vandut la un pret de nimic un nikon f90 cu un obiectiv manual 50mm .Acest om mi-a spus ,dupa ce a vazut cateva fotografii cu tel. mobil ,cam acelasi lucru ce sa scris in introducere , fotografiaza poze frumoase si nu prtofesional tehnice . Vreau sa va spun ca sunt asa de multumit de acest aparat de fotografiat incat nu doresc se achizitionez un altul nou si digital cu toate dotarile tehnice ...cu toate ca dispun de resursele materiale pentru a-mi permite asta . Mai rudimentar [pe film] pozele ies mai frumoase si parca prind viata ,pe cand pe digital sunt f.clare , precise si f reci! Sa auzim numai de bine!

Andreas G.D. - 22 Aug 2010, ora 23:13
Am citit si eu ,aceasta lectie sa ii spun asa.Dar mi se pare ca nu e prea corect cand spuneti ca aparatele foto nu conteaza.Asa,de ce toti marii fotografi au aparate de sute de Euro?

Oana Pintrijel - 31 Aug 2010, ora 15:38
Tocmai ce cautam sfaturi pentru detaliile tehnice cu care imi puteam imbunatati fotografiile, si am descoperit aici exact contrariul a ceea ce faceam.Ai expus esenta determinarii pe care ar trebui sa o aiba un fotograf.M-am lasat coplesita de faptul ca nu am un aparat suficient de bun, ca multi altii de atfel uitand ca, de fapt, nu asta e ce conteaza cel mai mult.Totusi, visez la un aparat foto mai bun pentru a surprinde mai clar ceea ce doresc eu sa imortalizez, de multe ori ma confrunt cu aceasta problema la aparatele mele foto.Totul este sters, lipsit de contur si nu reusesc sa fac multe lucruri.Insa, ideea pe care o sustii este cat se poate de adevarata.Poate ca unii dintre noi ne permitem sa achizitionam ceva mai bun, insa altii sunt privati de aceasta sansa.Tocmai pentru asta ar trebui sa aprecieze ca au macar un aparat foto cu care sa surprinda momentele de suflet, importante.Poate ca asta ar trebui sa fac si eu...

carmen baditoiu - 07 Sep 2010, ora 18:49
buna ma fascineaza peisajele ,marea,cerul,rasaritul si apusul...si de aceea am descoperit o mare pasiune pentu fotografie. mi-as dori sa lucrez in acest domeniu minunat. trebuie doar sa stiu cu ce pot incepe inainte de toate,daca a-ti putea sa ma ajutati. Multumesc. de poze ma ocup eu ...ador sa fac poze...am facut si un curs in Spania...astept raspunsul dvs.

Lila Belame - 27 Sep 2010, ora 15:43
foarte utile si inspiratoare informatiile! multumesc mult!

Diana Hreniuc - 02 Oct 2010, ora 16:17
Ce carte imi recomandati despre arta fotografica? Vreau sa incep sa intru in domeniul acesta. Sunt chiar la inceput ! M-ar ajuta mult sa-mi recomandati o carte ceva..Multumesc !

Frentescu Bogdan Ionut - 03 Jan 2011, ora 12:41
Buna ziua, si La multi ani in 2011!!! Foarte intereseant, sunteti un adevarat maestru si spun asta pentru ca Dv. sunteti cel ce imi dati un impuls pozitiv in a-mi deschide noi orizonturi in pasiunea mea. Pana acum orice site gasit si orice comment citit imi transmitea ideea falsa de a imi procura echipament profesional si f scump dar, datorita Dv. am inteles totul... sunteti un bun orator si cred ca puteti fi un dascal de neintrecut. Va multumec

Dan Valentin - 21 Jan 2011, ora 20:39
Salut, respect ce ai scris aici, dar sincer, nu am citit tot, pentru ca, in mare parte, ce-am citit scrie ce sa NU facem.. Dar ce ar trebui sa facem? Salut!

Adrian Budacu - 22 Mar 2011, ora 11:29
Unde pot trimite fotografii pentru a fi evaluatedin punct de vedere artistic?

Scriitoru Leonard - 29 Mar 2011, ora 13:41
Credeam ca imi trebuie o camera profesionala ca sa pot face niste poze asa cum s-a spus.Dar am inteles ca nu conteaza camera. Eu am un aparat foto digital nu e foarte scump,care este denumit si considerat "sapuniera",e un Benq DC C1450. O sa imi fac timp si am sa incerc sa gasesc un subiect de fotografiat,ca sa pot confirma ca nu conteaza camera.

Stoica George - 17 Aug 2011, ora 11:27
Cine,imi poate spune,ce marca de aparat foto,ar fi cea mai indicata,in afara de Konica Minolta!Mersi si o zi buna all!

Tepeneu Laurentiu Florin - 23 Aug 2011, ora 22:35
autorul acestei pagini este 100% amator n ceea ce privește domeniul foto...oricine nu mută aparatul n alt modul dect n P (program) sau Auto nu se poate consedera fotograf profesionist. Modulele automate au niște algoritmi stabiliți de cei ce au creeat camera foto și folosindule este ca și cum nu vrei să depășești intelectul lor. folosind modulul M (manual) puteți experimenta cu adevărat ceea ce nseamnă fotografia (dintr-o simplă piatră și o umbră poți face un tablou impresionant) Folosind modulele automate vă limitați calitatea fotografică după inteligența celor ce le-au conceput.

sorin gociu - 08 Sep 2011, ora 15:25
ca sa faci fotografii bune trebuie sa inveti cum sa vezi o fotografie buna, sa stii de ce e buna, sa stii de ce alta e foarte aproape sa fie buna, sau de ce alta nu. curs practic si teoretic de arta fotografica cu operator de film la 0721.245.179 sau 031.401.2776

Gaby Lefter - 11 Sep 2011, ora 01:24
Poti sa-mi recomanzi ceva carti pentru instruire in arta fotografica ?Multumesc anticipat.

aldea oliver - 21 Sep 2011, ora 17:29
sal am un nikon 3100 si nu stiu prea bine setarile cum sa le folosesc in special la SET PICTURE CONTROL UNDE TREBUIE SA FIE BIFAT pe ce sa pun bifat pe NEUTRAL sau pe VIVID DATIMI O INDICATIE VA ROG

adrian adrian - 29 Nov 2011, ora 20:39
Cred ca e o mica confuzie la mijloc. E important sa te exteriorizezi in fotografie cautand in ea ceea ce simti. E normal. Arta nu e decat exteriorizarea unor trairi si impartasirea lor. Dar cat de bine poti impartasi tine si de tehnica. Hai sa ne imaginam un sculptor care nu stie ca pentru un detaliu fin nu trebuie sa foloseasca barosul. Exagerez, bineinteles. Asa ca eu cred ca ambele tehnici sunt importante.... "tehnica" artistica si tehnica .... tehnica. Inspiratie tuturor.

Alex Alex - 17 Jan 2012, ora 09:19
Aveti idee care este tehnica folosita pentru fotografierea unor produse care urmeaza a fi expuse intr-un magazin virtual?

stefan zoltan - 20 Jan 2012, ora 20:13
Domnilor , va sugerez o carte scrisa de Brooks Jensen "Despre fotografie, cu dragoste" ...Poate va ajuta...Autorul articolului abereaza mult...Cum sa nu conteze camera ? :)) cine ar da 5000 de euro pe un D4 , cand e plin de compacte la 300 de lei :)) LUMINA BUNA SA AVETI

slash gipson - 03 Feb 2012, ora 10:57
Am gasit pe facebook un grup NIKON DSLR GROUP ,nou facut, care este cam pe aceeasi lungime de unda cu acest articol. Eu am citit si aici si acolo si mi s-au parut interesante amandoua locurile, cel putin partea cu aparatul foto,ca nu e asa importanta daca ai mana pentru asa ceva.Si mi se pare corect. Am mai vazut la cineva aici pe pagina care intreba ca daca aparatele nu conteaza de ce fotografii profesionisti isi cumpara aparate scumpe.As vrea sa-i spun ca eu cunosc in jur de 5 fotografi profesionisti toti cu zeci de ani in spate, si ca ei au aparate ce si noi ni le permitem,gen d60 d 3100 d 3110 tot ce fac ,este sa schimbe obiectivul.

chelacu mimu - 10 Feb 2012, ora 16:36
Interesanta expunerea si la locul ei .Se poate dezvolta subiectul.Totul tr sa inceapa cu placerea si mai ales simtul cu care te nasti si care se ajusteaza in timp.SUCCES tuturor celor care sunt incepatori ca mine si nu numai.

Dumbrava Tudor - 16 Feb 2012, ora 16:03
Conteaza foarte, foarte mult si calitatea aparatului respectiv valoarea lui fiind inclusa in pret. Cele mai bune poze sunt cele care sunt facute cu reglaje manuale. Calitatea obiectivului este foarte importanta. Cu un ap. automat nu rezolvi mare lucru. trebuie sa ai multa exterienta.Eu am facut geamantane de fotografii, dar rezultate bune le obtii numai cu aparate bune.

Avram Dumitru - 25 Feb 2012, ora 19:36
Nici eu nu pun accent prea mult pe aparat, cred ca o fotografie trebuie sa fie incarcata cu energia pe care o simte fotograful de la subiect.Desi nu cunosc nimic despre fotografii reusesc sa fac ceva bun, pentru ca vreau sa se vada in fotografie cea ce simt. Sper sa am dreptate de modul in care privesc acest lucru dar as dorii sa cunosc persoane la care sa apelez in acest domeniu, am nevoie de ajutor. St mandru de felul in care priviti fotografia. FELICITARI

nacu iulian - 05 Mar 2012, ora 14:03
sal..este foarte interesant despre ce vorbesti aici.eu sunt la inceput si ma pasioneaza aceasta arta,am o camera nikon d3000 la care inca nu am invatat sa ii folosesc toate functiile,dar asta nu ma oprit sa fac niste poze simple fara prea multe ajustari ci doar in mod automat..daca poti intra pe acest blog sa iti faci o idee si sa imi spui ce parere ai..multumesc anticipat

Belu Elena - 05 Mar 2012, ora 20:06
multi privesc,putini vad...

Belu Elena - 05 Mar 2012, ora 20:10
Talent inseamna sa faci ceva din nimic!

echim gabriela - 18 Mar 2012, ora 16:41
un domn cu multi ani in domeniu si recunoscut pe plan international spunea ca nu poti sa faci fotografie daca nu stii fizica si daca nu simti ceea ce fotografiezi.mesterii si cioplitorii in piatra ,inainte sa oscoata din munte vorbesc cu ea ii cer voie sa o modeleze...asa si fotografia,trebuie sa intri in legatura cu subiectul pe care vrei sa-l fotografiezi,sa ceri voie ,sa-l simti,sa te lase sa-l imortalizezi in adevarata lui frumusete..

fotograf photoshop - 04 Apr 2012, ora 18:38
mai frate trebuie sa spui esentialu nu sa bati campii sa spui ce trebuie conta, si camera conteaza foarte mult din ce cauza : rezolutia , parametri de zoom ,culoare,luminozitate,efecte de... mod, etc. asa ca nu ascultati de pe ori si cine iar de altfel camerele sunt ajutate in studio de anumite efecte si editate cu programe pt a face poza buna !

mosu c - 09 Apr 2012, ora 16:59
Nimic concret petru noi amatorii...atat a vb de camere de fotografiat de unica folosinta si in pagina urmatoare vb doar pt cei cu aparate foto performante....nu ma invata cum sa scot in evidenta un subiect..nu mi a spus nimic despre acele linii imaginare care trebuie respectate pentru a scoate in evidenta,asa cum au fost de la inceputul fotografierii.....regret ca am citit aceste 2 paginii si ca am pierdut 20 de minute din viata mea acordand atentie acestui om care nu face altceva decat sa critice anumiti oameni...chiar daca intr adevar 2 3 lucruri au fost bune si spuse corect

Florin Angelescu - 09 Apr 2012, ora 21:55
Daa... nimic concret! Pasiunea, experienta, interesul fata de subiect, analiza luminii existente, experienta/practica in domeniu, toate acestea nu au nici o valoare! Sau poate au?

bajan sorin - 25 Apr 2012, ora 11:52
Super mesaj,ma bucur ca sunt oameni ce traiesc pentru arta!!!!

V Sorana - 23 Aug 2012, ora 17:09
Este uimitor cum multi ditre fotografi sunt pasionati de arta nu de tehnica.... mie mi-a inflorit pasiunea pentru fotografie anul trecut acum sunt hotarata ca asta vreau sa fac in viata sa calatoresc in cat mai multe locuri si sa surprind peisaje frumoase.. cea ce-mi place mie cel mai mult. Mesajul tau ma ajutat foarte mult... si ceea ce m-a surprins este ca multi fotografi sunt artisti si in domeniul picturei... cum am fost eu si inca mai sunt.... pasionata de pictura si de fotografie... ele mei frumoase lucruri!!! :)

Ifim Trofimov - 22 Sep 2012, ora 12:30
Un articol foarte bun, încurajator pentru cineva care vrea să facă o pasiune din fotografie. Faptul că acest comentariu îl fac la peste şapte ani de la apariţie, este dovada valabilităţii şi valorii acestui articol. Mi-a plăcut şi sper să-mi fie de folos! Toate cele bune!

Ifim Trofimov - 22 Sep 2012, ora 20:43
Lumină bună pentru toţi! Ne simţim singuri, avem impresia că prietenul/prietena ne-a trădat, avem la îndemână aparatul foto, instinctul ne face să-l trântim, să scăpăm de necazuri... Categoric, NU! Hai să încercăm să verificăm aparatul foto, să ne asigurăm că funcţionează, să-l îndreptăm în alte unghiuri, pentru a vedea alte adevăruri. Nu-mi place să-mi văd comentariile unul sub altul. De fapt, nu mi s-a mai întâmplat. Şi, la urma urmei, nici c-ar fi rău. Happy Weekend!

itineantu daniela - 23 Sep 2012, ora 00:12
Vreau sa ma apuc de fotografie in mod serios,am facut un liceu de arta plastica si acum particip la un curs de fotografie.Sunt foarte speriata de toate detaliile tehnice pe care nu prea le inteleg pentru ca niciodata nu am fost inclinata spre tehnica.Ma intreb daca voi reusii sa fac fotografii bune.Am o gramada de idei dar atitea specificatii tehnice...sper sa nu fie asa complicat cum mi se pare acum

Adina Marinescu - 17 Oct 2012, ora 15:04
Deci acesta este cel mai tare site care l-am gasit pana acum despre fotografie !!!!!1

Ifim Trofimov - 21 Oct 2012, ora 16:28
Am verificat! Săptămâna trecută am făcut poze cu aparatele mele ORITE model VC-3210 din 2002 şi Panasonic DMC-TY4 (aparate obişnuite, pentru turism, iar primul, deja o "antichitate!"). Nu îmi fac reclamă, căci n-am de ce, dar pozele pot fi văzute pe Delta lui ifim ( http://yfim.blogspot.com/ ) sau chiar pe Panoramio (ifim). Aducându-mi aminte ce am citit în acest articol, nu mi-a mai fost ruşine să mă afişez cu aparatul meu, printre cei cu "scule" adevărate! :)

adrian anton - 28 Oct 2012, ora 13:02
pasiunea ptr foto este un dar divin te nasti cu el, a face poze nu este usor trebuie sa ,,vezi,, si cu sufletul...... ceiace spui tu este foarte adevarat

Marcela Sandu - 08 Nov 2012, ora 23:09
M-a "uns" la suflet ceea ce am citit pentru ca si eu gandesc la fel.Desi fac fotografie doar de un an ,sunt dependenta de aparatul foto in sensul ca il port permanent asa cum iau cu mine cheile casei.Fac fotografie dupa cum simt si invat facand.Am mers cu cineva sa facem un apus de soare;el cu un Nikon de multi bani, cu trepiedul, cu obiectivul;eu cu un Panasonic Lumix DMC-F3.La locul cu pricina eu m-am orientat dupa poztii si am facut poze;el si-a montat trepiedul, si-a potrivit obictivul si momentul a trecut. Eu m-am ales cu niste fotografii superbe el cu nimic.Pentru situatii care nu sunt dinamice un aparat performant face o treaba foarte buna dar in rest ne putem lipsi.Conteaza sa ai spirit de observatie si sa fii putin artist mai degraba decat tehnician.

Roxana C - 29 Jan 2013, ora 06:43
Superb. Multumesc.

Emanuela S - 12 Apr 2013, ora 12:39
Eu cred ca tre sa cunosti si parametrii, e ca si cum un scriitor nu cunoaste tehnicile de scriere corecta dar are imaginatia buna pentru poeziile lui sau romanul lui. Nu sunt deacord in totalitate cu aces articol. Ca sa faci poze frumoase iti trebuie toate ingredientele necesare, daca nu le ai, sau daca nu ai ingrediente de calitate , poza nu va iesi asa cum trebuie. Articolul este pentru incepatori probabil, dar totusi ar trebui sa cunoasca si ei tehnica inca de la inceput. E ca si cum ai vrea sa faci o harta de calitate si nu cunosti tehnicile.

Ilie B - 15 Sep 2013, ora 12:55
salut,mia placut mult acest articol... dar as vrea sa stiu un aparat foto Nikon D3100 e bun pentru un fotograf ?, eu am asa aparat,si sunt incepator .

Adriana Vasilescu - 29 Sep 2013, ora 18:19
Orice aparat foto e bun in conditii de lumina buna. Un DSLR este bun in aproape toate conditiile!

bujor georgiana - 29 Nov 2013, ora 00:54
Imi place articolul

prisaca petru sorin - 21 Dec 2013, ora 22:08
as vrea sa trimit niste poze surorii mele cele mici de pe telefonu meu mobil SAMSUNG GT-480 cum fac?

Calin-Stefan Ragalie - 22 Dec 2013, ora 13:32
Transferati poza pe cardul Micro SD si, folosind un adaptor Micro SD - SD puteti descarca fotografia in calculator; sau puteti cupla telefonul la portul USB (daca are port mini-USB).

Emanuel marian - 06 May 2014, ora 21:13
Esti extraordinar,omule!Chiar as vrea sa ma apuc de fotografie insa bugetul nu imi permitea,si peste tot pe internet am citit ca ai nevoie de un dslr pentru poze profesionale,multumesc ca mi-ai deschis ochii! :)

Ana Maria - 29 Jun 2014, ora 11:07
Multumimmmmmm!!!!!!! eram complet dezamagita ca nu imi ieseau pozele cum vroiam....nu studiam obiectul/persoana.Imi place sa fac poze altor persoane sa fotografiez peisaje,si pana sa citesc articolul tau regretam ca am dat banii pe un canon dslr la mana a doua mai vechi ce este drept...pt ca bugetul in ziua de azi este limitat.si acum imi dau seama ca si kodak-ul meu vechi de 4 ani facea poze mai bune ;) pt ca era automat,iar eu ma chiuiam la Canon-ul de acum sa fac in modul manual pozele :)

rusu constantin - 21 Aug 2014, ora 13:28
Multumesc mult ,foarte educational.

Adrian Beniamin - 29 Sep 2014, ora 10:35
Salut...imi place articolul dv am inteles mai multe lucruri care nu le stiam sau care nu eram sigur...eu mi-am luat acum o luna un dslr un nikon d 3100 si chiar ,m-as bucura daca as putea prmi niste sfaturi cum pot sa fac niste fotografi superbe///frumoase. Si daca este un site sau ceva unde pot sa pun si eu poze la care sa se uite si alte prsoane.sa stiu ce parere au si alte prsoane despre fotografiile care le fac . Va multumesc

Alexandru Catalin - 19 Feb 2015, ora 16:50
Stimate domn , am primit un Fuji S5600 , credeti ca merita sa incerc chiar daca este un model mai vechi !?

Dumitru M. - 23 Mar 2015, ora 09:06
Sunt la inceput in acesta arta a fotografiei, imi plac fotografiile si sa fotografiez si sper ca citind aceste articole sa aprofundez mai mult tehnicile fotografiei.

raduta gabriel - 02 Apr 2015, ora 16:47
Vroiam s cumpr o camer dar acum cred c mai convins c nu are sens oricum nu voi reuși niciodat s fac art pentru c eu nu sunt un artist dar vroiam sa cumpr tehnologie pentru c aș vrea s v contrazic un pic am un telefon destul de performant dar nu mereu reușesc s fac o fotografie cu el.Oricum v mulțumesc pentru articol

manescu liviu - 20 Feb 2016, ora 08:01
Salut Călin, cautand un site cu informații despre cum să reglezi un aparat pentru a face poze ct mai bune (urmează sa-mi achiziționez un aparat bridge n curand), am găsit acest site n care se vorbește exclusiv despre partea de compoziție și feeling a acestei arte minimiznd aproape complet partea tehnică a acesteia. După ce am citit cam 75% din postare, din ce n ce mai iritat ca nu aflu ce doresc am vrut să ies de pe site cnd vad ca postarea este semnata Calin. Dacă tu ești cel care ne-a făcut pozele la nuntă (lucrai la o bancă Raiff... n urma cu 10 ani), atunci mi cer scuze pentru ca am gndit negativ despre poștărea ta. ESTI UN GURU, UN ZEU AL FOTOGRAFIEI, IAR PASIUNEA PENTRU ACEASTA ARTA IESE PRIN TOATA FIINTA TA. Nici nu ai fi putut scrie despre altceva pentru ca asta te caracterizează. ncă de atunci ne-ai mărturisit ca o faci din pasiune iar n pozele tale se vede foarte clar acest lucru. Avem amintiri minunate de la acest eveniment datorită ție. Mă refer la pozele din biserică și n special cele din parc unde te-ai urcat și n copac pentru a obține o poză dintr-un unghi mai bun. Pentru mine și pentru toți cei pe care i-ai atins cu imaginile capturate de ține ești tot ce am spus mai sus și chiar mai mult. Noi facem poze, tu faci ARTA.

nu e treaba ta - 17 Apr 2016, ora 20:30
Cum sa numește chestia de la parat care face zoom??

Tudor ivanov - 16 Apr 2017, ora 12:20
Pot sati arat cteva poze facute de mine sa vad ce spui...

Marian C - 09 May 2017, ora 18:13
Sunt ncepător ,am un CanonG9 ce poti sa imi spui despre acest aparat?

Cristi F. - 02 Jul 2017, ora 08:18
Pentru cel putin 50% din cei care au comentat mai sus: invatati intai sa scrieti cu litere si abia dupa aceea cu lumina.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Montura Fuji X »
   de Avram
   acum 13 zile, la ora 13:17
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Dorian
   acum 15 zile, la ora 14:38
Adobe CC »
   de Ancuta
   acum 16 zile, la ora 13:44
Obiective pentru
Sony / Minolta »

   de Nikon
   acum 16 zile, la ora 06:52
ntrebare ceva
obiective »

   de Dorian
   acum 18 zile, la ora 11:24

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127321 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate