Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

CERF 2005

In perioada 20 – 24 aprilie a.c. s-a desfasurat in Bucuresti, la Complexul Expozitional Romexpo, a XIV-a editie a Expozitiei si Conferintei Internationale Specializate in Tehnologia Informatiei si Comunicatii (CERF).

Au fost prezentate publicului: echipamente IT, periferice, retele de calculatoare, consumabile, echipamente de birou, aparatura si tehnologie din domeniul tiparului digital si a prelucarii digitale a imaginii, telecomunicatii, telefonie fixa si mobila, servicii de conectare Internet si transfer de date, software, solutii IT&C, distributie hardware si software, echipamente de inalta performanta in domeniul tehnologiei informatiei, etc.

In introducerea din catalogul expozitiei este propusa sectiunea „Imaging Expo – dedicata fotografiei digitale si artei fotografice, care reuneste producatori si distribuitori de aparatura foto digitala si tehnologie de procesare si prelucrare a imaginii fotografice”, iar organizatorii intentionau - in premiera - sa dedice un pavilion, sau cel putin o sectiune dintr-un pavilion, acestui domeniu.

Tentat de aceasta modificare in organizarea Salonului, am facut o vizita la CERF 2005, constient fiind de faptul ca imaginea digitala nu este totusi preocuparea majora a acestui targ expozitional.

Am constatat, din pacate, ca ideea initiala, de a reuni intr-un singur pavilion firmele cu preocupari in acest domeniu, nu a putut fi aplicata in practica. A trebuit sa colind prin toate cele cinci pavilioane alocate acestui eveniment pentru a putea discuta cu expozantii cu preocupari in inregistrarea si prelucrarea imaginii digitale. Rezultatele discutiilor le puteti vedea in paginile urmatoare. Nici catalogul oficial al manifestarii nu aloca fotografiei digitale un capitol distinct, asa cum promitea introducerea, iar vizitatorul grabit trebuie sa piarda ceva vreme pana sa ajunga la expozantul si produsul care-l intereseaza.

In pavilioanele expozitiei – multe firme participante, multi vizitatori, multe prezentari de produse si servicii, tot felul de metode si solutii pentru captarea atentiei publicului. Cel mai original stand mi s-a parut a fi cel al DIGI-TV care, pe un perete de 10 x 4 m, format numai din televizoare, isi expuneau oferta lor: 35 prgrame TV oriunde in tara.

Pentru moment, m-as opri la cel mai important eveniment economic, al carui rasunet este dureros resimtit de toti participantii la CERF 2005: reintroducerea accizelor la aparatele foto digitale, care, in viziunea Ministerului Finantelor, sunt produse de „lux” si deci, trebuie accizate, incepind cu 1 aprilie 2005 cu 30% din valoarea declarata in vama. Conform legislatiei romane, taxa pe valoarea adaugata (TVA) se aplica ulterior accizarii, asa incat cei 30% stabiliti de M.F. devin, la cumparator, aproape 36%!

Dupa ce in primul trimestru, majoritatea distribuitorilor au raportat o crestere de peste patru ori a vanzarilor in sectorul foto digital, incepind cu 1 Aprilie, o data cu modificarea legislatiei, ritmul vanzarilor s-a prabusit si a inregistrat cifre globale chiar sub perioada similara a anului 2004!

Se pare ca Ministerului de Finante nu i-a fost suficienta cvadruplarea incasarilor din TVA (4 x 19% = 76%) si atunci a re-introdus celebrele accize, pentru a castiga… 36% + 19% = 54%!

Consecintele? In loc sa scoata „la lumina”, cum doreau guvernantii, piata „gri” de aparate si accesorii foto digitale, aceasta s-a afundat si mai tare in tenebrele clandestinitatii. Micul negot a inflorit, caci, orice aparat foto digital, adus din straintate, chiar cu plata corecta a taxelor vamale, este mult mai ieftin decat acelasi model pus in vanzare chiar si de cel mai onest distribuitor.

Intrucat aparatele foto argentice nu sunt supuse aceluiasi regim de accizare, incepind cu 1 Aprilie, impotriva curentului mondial, distribuitorii romani au remarcat o usoara crestere a vanzarilor in acest sector.

O consecinta neasteptata a introducerii accizelor s-a rasfrant asupra service-ului in perioada de garantie. Daca distribuitorii majori in domeniu isi puteau permite sa ofere un aparat foto digital nou in schimbul unuia cu probleme care ar fi implicat o perioada lunga de depanare, acum, aceasta inseamna o pierdere de 54% din profitul firmei in sectorul foto si, practic, nimeni nu-si mai poate permite aceasta!

Cine castiga din introducerea accizelor?

Greu de evauat, pentru ca:

  • utilizatorul final pierde, deoarece are de platit un pret mai mare pentru acelasi produs;
  • distribuitorii si vanzatorii pierd, pentru ca volumul de vanzari in domeniu este mai redus chiar si fata de perioada coprespunzatoare anului trecut;
  • Ministerul de Finante pierde, deoarece in loc sa incaseze TVA 19% dintr-o cvadruplare a vanzarilor, va incasa 36% + 19% dintr-un volum de vanzari mai mic decat in anul 2004;
  • utilizatorul final pierde din nou daca va achizitiona produse de pe piata „gri”, prin absenta garantiei de 2 sau mai multi ani oferita de distribuitori.

Cum va evolua volumul de vanzari in 2005? Din nou greu de evaluat, dar premizele sunt pesimiste.

Puteti citi in continuare interviuri cu reprezentanti ai firmelor:

Atlas Corporation

Deck-Samsung

MDI – M.T.IL Digital Imaging

MGT Educational

Photo Trade Romania

R&S Logistic Service

Twister – Tornado Sistems

Ultra PRO Computers

 

Text: Calin-Stefan Ragalie

Fotografii: Dragos Bora

Aprilie, 2005

(c) foto-magazin.ro

Bookmark and Share

Comentarii:

Maicaneanu Andrada - 04 Jul 2006, ora 15:27
Buna ziua, As dori sa aflu, daca se poate, o adresa de mail pentru a contacta firma MTIL Digital Image in vederea unor achizitii de produse Casio (persoan fizica). Multumesc

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   azi, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   ieri, la ora 10:04
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 3 zile, la ora 17:41
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 5 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 10 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127311 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate