Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

AAF la cabana Calica
-Jurnal de bord-
In iunie 1986, Consiliul Culturii Tulcea a organizat o tabara pentru artistii fotografi la cabana Calica, fosta cabana de vanatoare a lui Maurer.

Ei ne ofereau o vacanta cu oportunitati de fotografie, noi urma sa oferim lucrari de "arta" pentru muzeul local. O marire 30/40 color de persoana si 2 mariri alb-negru 40 /50, la "cel mai inalt nivel de calitate". Cu Dan, am intrat la magazinul AzoMures pe bulevard si am luat 60 filme Azo 21.

Joi 19 iunie avem intalnire dimineata la acceleratul 831. Ne intalnim colegii: Boldir din Craiova, Peter Hederfei de la Targu Mures, Mihai Cochinescu de la Ploiesti; Gheorghe Epuran, doamnele Hedy Loffler si Clara Spitzer, Dan Dinescu, Nic Hanu si Andrei Pandele din Bucuresti. Si inca vre-o 2-3 conducatori locali. Adica si sperantele si "artileria grea AAF". Coboram la Tulcea.

Vineri 20 iunie ne instalam la cabana Calica - Iazurile, aproape de malul lacului Razelm. Aceasta era baza noastra pentru 12 zile. Acolo dormeam si luam masa dimineata si seara. O masa simpla, cu peste proaspat, rosii si castraveti din gradina, cartofi prajiti si bere ...

Sambata 21, ajungem la Mahmudia, la primarita Branza Elena.

Vizitam exploatarea de calcar fin, folosit in siderurgie. Vedem excavatoare harbuite, cu cupa de 14 tone. Mergem la portul industrial, la capitania portului; facem un tur cateva minute pe Dunare. Femei cu gabarit impresionant muncesc mai abitir decat barbatii. Mancam la restaurantul Plaur "stiucile lui Dinescu". Revenim la Calica, la timp pentru a vana apusuri pe canal. Duminica 22, facem o baie in garla pe ceata de dimineata. Incercam sa mergem cu barca pe insula Popina. E mult mai departe decat ni se pare, vantul bate in sens contrar; ne intoarcem.

Luni 23 plecam de dimineata spre Tulcea. Ne imbarcam pe vasul de protocol Lotus 2, avand echipaj capitan Florica si matelot Iashka. Facem plinul cu motorina la Partizan si ne indreptam pe traseul: Gorgova, Crisan spre inima Deltei. De la hotelul Lebada intram pe Dunarea Veche. Navigam printr-o zona splendida, plina de vegetatie si pasari: cormorani, corcodei si pelicani. La prova se instaleaza grupul cu teleobiective mai mari: Nic cu 500mm, eu 400, ardelenii cu 300, Dan 180mm.

Ajungem pe lacul Bogda-Proste, unde incepe un pescuit indracit. Aproape fara momeala poti prinde bibani lacomi. Cerul foarte senin se acopera progresiv, iar orizontul se intuneca. Culorile sunt din ce in ce mai puternice. Salvam niste craioveni imprudenti. Li s-a rupt strapazanul, lemnul de legat babaica - vasla, si nu mai puteau dirija barca. Aceasta este legata in urma vaporasului. Incepe ploaia torentiala. Toti se refugiaza la adapost. Ne intoarcem la hotel, unde ramanem peste noapte. Baietii se uita la un match de fotbal de la campionatul mondial: Spania-Belgia: 5-4. Marti 24 dimineata plecam spre Mila 23, "Milano dvatzati-tri". Facem poze in sat, cu barci si vegetatie. Plecam spre lacul Heracle, vedem cormorani pescuind si uscandu-se la soare. Intram pe lacul cu ciulini, plin de pelicani, care insa zboara de departe. Vedem puscariasi taind stuf pe canalul Lopatna. Am dori sa mergem si pe lacurile Babina-Matitza, dar suntem refuzati. Aceste lacuri sunt prea putin adanci si de-aceea destul de periculoase pentru navigatie. Tocmai de aceea si sunt locurile favorite ale pelicanilor. Suntem cu toti cazati la Mila 23.

Miercuri 25 iunie plecam pe canalul Stipoc, prin Ligheanca, Vacaru si lacul Furtuna. La o bifurcatie de canal, baietii trag vasul la mal si pregatesc un bors pescaresc pe cinste. Iesim prin garla Sontea la canalul spre Mila 35 si ne intoarcem la Tulcea.

Joi 26 avem program in Tulcea, sa vizitam "Mandriile" industriei Socialiste. O debandada absoluta la uzina de alumina Tulcea; de-abia scapam sa nu fim stropiti cu soda caustica in fierbere. Ne indreptam spre Santierul Naval 55 (?). Ne duc la hala de montaj-sudura, unde aproape pe intuneric lucreaza oamenii. La iesire remarc 2 femei care vopsesc tricolor un vaporas obosit:

Mancam la cantina de partid, unde este o murdarie greu de descris. Plecam la Fabrica de Conserve de Peste. In interior este prea intunecos si prea dezordine pentru a putea face poze bune. Absolut totul se face manual. Afara, o femeie de serviciu arunca maruntaie, de la curatatul pestelui, direct in Dunare. Apar zeci de pescarusi mici, dornici de o masa sigura si fara bataie de cap. Reusesc sa fac un cliseu deosebit.

Suntem dusi la manifestatia patriotica, de adeziune la politica Partidului, din piata centrala. Si infine la magazinul Universal Diana, ca centru "strategic" comercial.

Strategic, pentru ca nu au absolut nimic de vanzare. Ne intoarcem la cabana Calica. Vineri 27 iunie, ploua furibund.

Corifeii AAF, G. Epuran si Heddy Loffler organizeaza o sedinta cu discutii despre arta fotografica. Discutiile aluneca progresiv impotriva asa-zisei arte, promovate de conducerea AAF. Hederfei de la AzoMures ne spune cum se pot face reclamatii la ei. Daca ar fi banuit ce o sa urmeze. Ne ofera cate 2 filme prototip, nu erau inca in vanzare, unul de 18 Din si unul de 24 Din. Mergem la statiunea piscicola, unde se face recoltarea icrelor de la crapoaice de 12-14kg. Sambata 29 mergem dis-de dimineata la Murighiol.

Primarul Vistereanu Ion ne conduce pe santierul Arheologic. Mergem la camping, mult mai obosit decat il stiam din 1972, la cherhana, goala si apoi la cabana Uzlina, cabana lui Ceasca. N-avem voie sa intram in ea.

Imi aduc aminte de padurea de chiparosi de balta si merg acolo cu Dan. Intram pe lacul si canalul Uzlina. Vasul mic, asa zis de tip "vietnameza" se impotmoleste.

Coboram pe grind, unde vegetatia este ca o jungla. Pierd un capac de obiectiv. Pe canal vine un remorcher mic, tragand un convoi enorm de barci cu pescari. Valurile facute ne ajuta sa ne desprindem din namol.

Incepe o ploaie scurta. Vedem un palc mic de pelicani care se lasa apropiati mult mai tare. Mi se termina filmul cand suntem foarte aproape de ei.

Duminica 30 iunie, ultima zi. Dimineata, dupa micul dejun, facem un meci de fotbal. Eu, cel mai inalt, reusesc sa ma impiedic de un adversar mai mic si sa cad ca prostul. Ma doare piciorul si ma apuc sa pozez berzele mari din cuibul de pe cabana. O saramura pe saturate, cu o bere rece ca sa alunece pe gat la vale si julitura de la genunchi este uitata.. Seara plecam de la Tulcea spre Bucuresti. De fapt a fost o vacanta foarte simpatica, multe oportunitati de fotografie, dar nu prea bine organizata.

Organizatorii erau obisnuiti cu pictorii din tara, care se plictiseau sa mearga si pe balta si la "Marile Combinate". Erau mult mai entuziasti sa se retraga la o bauta. Cabanierul de la Calica ne-a spus ca noi am baut cam o cincime cat o echipa echivalenta la numar, facuta doar din pictori. Noi, maniacii in fotografie, eram mai entuziasti sa vedem ceva.

Dar, in toate locurile interesante, parca era un facut sa ajungeam la ora 13, pe cea mai nefavorabila lumina posibila. Nu te poti astepta sa faci fotografii peste acceptabile, daca mergi in grup organizat, alergand sa fii la 12h45 la muzeu si la 13h40 la masa… Dar "dixtractia" nu s-a terminat. Ajungem acasa. Dan, grabit, developeaza filmele si ma suna disperat. "Nu stiu ce-am gresit, poate nu am invartit bine si au avut bule, dar sunt pete foarte vizibile pe cer."

Pus in garda, mi-am luat toate masurile posibile. Am pregatit revelator Microdol X Kodak, cu super-microgranulatie si cu sensibilitate nominala, suficient de alcalin ca sa nu faca bule pe film. Am facut un fixator nou, concentrat, care sa dilueze toate urmele de bromuri.

Si ce sa vezi, pe filme apareau totusi Obiecte Zenitale Neidentificate.

Vede treaba ca baietii buni de la Azo-Mures, au uns un malaxor cu vaselina in exces. In baia de sensibilizare, au aparut stelute, ca la supa de pui, locuri unde filmul a iesit mai putin sensibil. De ne-au iesit OZN-uri peste tot, vizibile mai ales pe suprafetele omogene, cer, pereti, fete. Si pe filmele prototip de 18 -infecte, nu erau mai fine si mai contraste, doar mai putin sensibile si cu granulatie mai mare ca cele de 21, apareau pete pe cer!?!

Baieti, mie sa nu-mi spuneti prostii. Ca nu se poate, ca asa ceva nu e posibil.
Stiti vorba pesimistului: "Ba se poate!" Orice e posibil intr-o tara socialista.

Eu am vazut lucruri de necrezut. Am avut 2 filme Orwo dia, primite premiu la Orwo Pentacon, cu urme de labe de soarece pe film. La Wolfen, Orwo inseamna Original Wolfen, pe intuneric un soarece a mers pe foaia mare de emulsie proaspat sensi-bilizata, inainte de a fi taiata in fasii. Si urmele labelor erau diferite ca sensibilitate, mai colorate. Parca chiar la Calica am folosit unul. Pe cer apareau labute albastre, pe iarba, foarte verzi, pe nisip urmele erau maron. Erau ele foarte mici, cam de 5mm, dar la proiectie puteai sa juri ca sunt labe de leu.

Cine stie pe unde or mai fi? Sigur ca mai am unele pe undeva.

Colegul de la AzoMures ne spusese cum merge cu reclamatiile la combinat .

Asa ca ne-am pus pe scris. Le-am scris 2 scrisori de dulce, cu antetul asociatiei. Cu bonul numarul, anexat, am cumparat 60 filme, numarul de emulsie cutare, asa si asa. Si nu e in regula…

Raspunsul nu s-a lasat asteptat. Tot cu antet. "Ca spunem prostii. Ca nu se poate, ca asa ceva nici nu este posibil." Daca vom dovedi ca avem dreptate, sunt dispusi sa ne dea alte filme, "in cantitate echivalenta." Nu prea aveau ei nici-un risc. Partea proasta e ca le facusem pe toate si nu mai aveam pe ce dovedi. Dar s-au trezit cu Nic si cu mine acolo. Cum sa demonstrezi ca au gresit ei, la Targu-Mures? Ei bine, au fost atat de siguri ca nu se poate, incat ne-au spus:

"Uite, avem aici cate 2 filme din fiecare emulsie. Daca platiti unul, face imagini fotograful nostru (ca asta este specialist, nu ca voi) si comparam". Ori specialistul a gresit expunerile in procent de 95%, ori Exakta de la Azo-Mures avea mari probleme. Pe film erau numai 2 clisee copiabile. Dar petele pe zonele neutre se vedeau perfect pe ambele!

Au fost domni si ne-am intors cu 60 filme, Azo de 21, care - in lipsa de orice altceva cum era atunci -nu erau asa de rele.

Dupa aceasta intamplare cu ecou, la AAF se mai spunea si: "Si tu folosesti filmul Azo-pete?"

N-aveam cum sa ne schimbam furnizorul atunci. Nu m-am invatat minte. In '91 am gasit iar filme AzoMures cu defecte. De atunci am renuntat definitiv la acest furnizor autohton. Fiecare cu gusturile lui, dar filme care au defecte catastrofale nu vreau sa mai folosesc.


Gasca calicilor de la Calica-Iazurile iunie 86, "docoment" la dosar imortalizat loco.

Ii vedeti inarmati pana in dinti, imbarcati in microbuzul care ii conduce spre mari aventuri. De la stanga la dreapta:

Nic Hanu - gura bogata (ce-i mai sclipeste) cu Rolleiflex SL 35,
Gicu Epuran cu Rolleiflex,
Mihai Cochinescu, Ploiesti cu Praktica - Flektogon 20,
oradean neidentificat cu Zenit,
Victor Boldir de la Craiova isi arata mandru sculele de ultima generatie: Zenith, Exakta si panoramic Gorizon
clujean cu barba neagra in spatele lui (regret, nu i-am retinut numele),
Peter Hederfei, Tg-Mures, cu Praktica,
Dan Dinescu, Pentax + obiective Jena.
In spatele meu, in fata masinii, stateau "fetele": Heddy Loffler si Clara Spitzer - 2 doamne! Si un tip din Resita, cu Exa si pantaloni antebelici.

Remarcati inalta tehnologie in microbuzul de protocol. Scaunele suplimentare n-au centuri in 3 puncte, ci curele in 2 puncte, legate direct de aparatele fotografice.

Petele abundente ce apar pe fetele "calicilor" nu sunt de la vre-o epidemie, doar se vad si pe tapiteria de sus. Provin de la celebrul film Azo-pete PS21 OZN cu sensibilitate variabila.

Ce vremuri dom'le! Ca noi aveam sub 40, nu peste 50.

Decembrie 2003, © Andrei Pandele

 

Bookmark and Share

Comentarii:

serghey pandele - 20 Nov 2005, ora 16:18
naspa mai mult decat atat nu pot spune nimic

Chendran Bogdan - 02 Mar 2006, ora 11:10
Interesant articol. Fotografia cu vaporul vopsit e grozava. Iar despre filme si materiale fotosesnibile...macar atata s-a schimbat dupa revolutie, ca acum ai de unde alege. Numai bani sa ai.

alin samos - 11 Jul 2006, ora 13:59
mi-a placut mult articolul asta, dar nu inteleg de ce nu pot sa vad nici o poza...desi eram mica pe-atunci,am o nostalgie teribila pentru anii 80, dar si pentru zona cuprinsa in decsriere,delta...imi vine si mie sa zic;ce vremuri...si unde sint taberele de alta data...n-a mai ramas nimic

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Adobe CC »
   de Dorian
   ieri, la ora 10:07
Program de
modificare si
procesare
fotografii »

   de Dorian
   acum 2 zile, la ora 14:54
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 5 zile, la ora 09:36
Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   acum 7 zile, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   acum 8 zile, la ora 10:04

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127314 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate