Despre fotografie

Cauta in Foto-Magazin:
 


Aparitii editoriale


Expunerea
[click]  

Compozitia
[click]  

Lumina si iluminarea
[click]  

O varza fotogenica
[click]  

Bill Jay Confesiuni
fotografice
[click]  

 

 

Cele 7 Niveluri de Fotografi

Un ghid spiritual si satiric. Am scris asta ca o gluma intr-o dimineata, si acum toata lumea crede ca sint un fel de "Cele 10 Porunci". Sa fim seriosi totusi!

Artist: Nivelul 7 (echivalent cu "raiul" in credinta crestina)

Acesta este cel mai inalt nivel. Un artist transpune imaginatia proprie intr-o forma tangibila numita fotografie. El capteaza spiritul unui loc ori al unei persoane, reale ori imaginate, in aceste imagini iar privitorul reactioneaza la ele.

Un artist este un maestru al uneltelor sale. Cind acesta creeaza, el pluteste peste existenta normala si spiritul sau zboara in intimpinarea subiectului. El poate invata si practica lucrul cu uneltele sale cind nu creeaza, dar cind procesul de creatie este prezent, aparatul este o prelungire a mintii sale. Gindurile sale nu se axeaza pe tehnica si uneltele sale cu care este mai mult decit familiar.
In analogie cu muzica, un muzician isi poate toci degetele exersind, dar cind interpreteaza o lucrare, nu se gindeste la digitatie. Este simplu pierdut in pasiunea momentului.
La fel ca un surfist profesionist care are o duzina de planse, sau un chitarist care are 23 de pene, un artist poate avea o colectie de aparate, fiecare destinate unui scop precis. Alti artisti insa, ar putea sa aiba numai un aparat, sau chiar nici una. Pur si simplu nu conteaza.

Artistii se imbraca citeodata caraghios, si au tendinta de a pierde noptile. Ei prefera deobicei sa fotografieze fete tinere atragatoare si se mindresc cu acest lucru. Nimeni nu vede deobicei lucrarile lor pentru ca in general artistii nu stiu sa se auto promoveze, si trist dar adevarat, nu pot sa-si aprecieze singuri lucrarile de multe ori excelente. Cei care stiu insa, coboara la nivelul de "Curva", ceea ce inseamna ca in mod paradoxal nu o sa vedem vreodata lucrarile unui artist decit daca il cunoastem personal. Artistii buni sint in general rusinati sa-si arate lucrarile in afara cercului intim de prieteni pt. ca munca lor reprezinta sufletul lor.

Artistii folosesc orice tip de aparat, inclusiv pinhole si aparate dispozabile, ori de format mare 8x10". In general ei folosesc orice instrument necesar ideii pe care vor sa o transpuna in imagine.

Curva: Nivelul 6

O "curva" este un artist care isi vinde sufletul pentru bani ori droguri in schimbul lucrarilor sale. Coborind la acest nivel, viziunea sa artistica este compromisa. De ce? Pentru ca atunci cind cineva depinde de vinzarea sufletului sau pt. a cumpara mincare si placeri, el trebuie sa se limiteze in creatie si sa nu explore stiluri noi in opera sa. Daca munca unei curve plateste pentru cheltuielile sale zilnice dupa ani de incercari de a iesi din aceasta tagma, atunci este foarte putin probabil ca aceasta va reusi sa se desprinda de acest ritm de viata.

Artistii care au promotori (galerii, ori reprezentanti personali, la fel cum exista Pestii in comertul cu sex), risca sa piarda aceasta posibilitate de promovare daca isi schimba stilul de lucru. De aceea arta vinduta de un artist in aceasta categorie rar devine interesanta ori diferita de stilul care se "vinde". Stilul care se vinde este tot ce vor sa vada promotorii acestui tip de artist.

Amator: Nivelul 5

Oamenii care cistiga mai putin de jumatate din venitul lor din fotografie. Asta nu are insa nimic de a face cu calitatea lucrarilor lor. Aceasta persoana iubeste fotografia si cei cu adevarat dedicati pot tinde la nivelul de artist.
Cei care fotografiaza nunti la sfirsit de saptamina ca un adaos la munca lor zilnica sint inca amatori; ei doar percep o taxa pentru imaginile realizate. Iar unii dintre ei chiar cistiga foarte bine din asta.

Amatorii care cred ca niste aparate mai bune o sa le imbunatateasca sansele de succes risca sa coboare la nivelul cel mai de jos al unui "masurbator" [termenul original "measurbator" provine din combinarea cuvintului "measure"=masura, a masura, cu sufixul "bator", care poate fi folosit si in conjunctie cu termenul "masturbator"=masturbant]. Multi amatori sint influentati de reclama fabricantilor de aparate care ii face sa gindeasca ca un aparat bun va face imagini bune. Aceasta idee este ca o otrava pt. arta.

Cei care insa se pierd in creatia lor sint aproape de iluminarea sufleteasca. Fiind amator este un lucru bun; de la acest nivel poti sa ajungi artist destul de usor. Amatorii folosesc aproape intotdeauna aparate Canon SLR.

Fotograful de ocazie: Nivelul 4

Asta ar fi mama mea si aproape toti oamenii din jur. Acesti oameni vor "amintiri", nu aparate ori fotografii. Fotografii de ocazie care sint artisti grafici, ori au o educatie vizuala, realizeaza de multe ori imagini de exceptie. Ei sint de fapt artisti, dar nu isi dau seama de acest lucru. Deobicei ei se imbraca mai bine decit artistii care chiar cred ca sint artisti.

Adevarul este ca fotograful face imaginea, si nu aparatul.

Fotograful de ocazie foloseste aparate ieftine, dispozabile, care dau deobicei rezultate la fel de bune tehnic ca Leica, Nikon, Canon ori altele.

Profesionist: Nivelul 3

Un profesionist isi cistiga existenta [100%] din vinzarea imaginilor sale. Profesionistii nu creaza arta pentru a trai; ei creaza imagini in scopuri comerciale. Deobicei au oarece cunostinte legate de uneltele folosite si pot produce imagini decente, dar putini pot sa capteze si sa-si exprime imaginatia. Desigur, profesionistii pot crea si imagini exceptionale, dar asta se intimpla deobicei in timpul lor liber.

Profesionistii nu isi pierd timpul cu aparatele din dotare, decit atunci cind trebuie reparate. Isi petrec majoritatea timpului in cautare de lucru si plingindu-se despre ceilalti fotografi din oras care coboara preturile in mod continuu. Acestia cheltuie mai mult pe filme si procesarea lor in fiecare luna, decit pe aparate in fiecare an.

Nu exista fotografi profesionisti de natura. Acestia au slujbe zilnice, ori sint sustinuti de nevestele lor care muncesc. Profesionistii folosesc aparate Nikon SLR, Mamiya pt. format mediu or Calumet pentru formatul 4x5". Deobicei nu isi permit aparate la fel de bune ca si amatorii. Profesionistii nu au siteuri pe Web si nu sint preocupati de aspectele tehnice ale fotografiei. Acei oameni sint in general amatorii.

Amatorii Bogati: Nivelul 2

Acesti amatori care dispun de prea multi bani, cumpara mult echipament care sa ii ajute sa-si asigure libertatea de expresie. Ei sint in general barbati, in virsta sau pensionari. Amatorii bogati cumpara aparate Leica, Alpa, Hasselblad ori Linhof 4x5". Aparate foarte bune, dar rezultatele date de ele sint asemanatoare cu cele obtinute cu un Zenit, Pentax, Bronica ori Tachihara. Amatorii bogati dar mai saraci, folosesc aparate Nikon ori Canon SLR.

In utimul timp, acesti idioti cumpara aparate digitale destinate fotoreporterilor, cum ar fi Canon EOS-1D, ori Nikon D1X, care dau rezultate mai proaste decit aparatele folosite de fotografii de ocazie [articolul a fost original scris acum citiva ani, de aici vechimea unor date tehnice]. Amatorii bogati dar fara simt artistic cred ca imaginile alb/negru cu batrini amariti si neclare sint arta. Alti amatori bogati cad la nivelul cel mai de jos pt. ca se gindesc prea mult la tehnica, aparate, dar sint si exceptii care ajung sa creeze arta pt. ca nu au probleme cu obtinerea de echipament de cea mai buna calitate. Ciudat insa, putini amatori bogati produc lucrari de valoare medie, ei tind sa produca ori lucrari de exceptie, ori gunoi.

Masurbatori: Nivelul 1 de Baza (echivalent cu "iadul" in credinta crestina)

Acesti oameni [si sint toti barbati], nu au nici un interes in arta ori fotografie pentru ca nu au suflet. Aceasta lipsa ii face sa nu fie in stare sa-si exprime imaginatia ori sentimentele, drept urmare imaginile lor, daca chiar au chef sa faca fotografii, sint de cele mai multe ori gunoi.

Acesti oameni sufera de sindromul analizei, si nu ajung sa produca nimic fotografic. Are vreo legatura analiza unei imagini la microscop cu fotografierea unui peisaj la rasarit? Sigur nimic in comun. Chiar mai rau, este timp pierdut cu analizarea unor teste in loc ca acest timp sa fie folosit pentru cresterea gradului de educatie fotografica ori chiar fotografiind. Testarea este utila atita timp cit iti da posibilitatea de a-ti cunoaste echipamentul, dar mai important este sa utilizezi acest echipament pentru fotografiere. Acesti masurbatori nu au alt interes decit echipamentul in sine si nimic in plus. Pot sa-ti vorbeasca ore in sir despre un anumit aparat, dar cind ii intrebi de portofoliul de imagini proprii, dau din colt in colt, ori cred ca vrei sa le vezi colectia de aparate ori imagini banale.

Majoritatea acestor masurbatori provin din domenii tehnice, inginerie, calculatoare, stiinte. Acestia sint atit de pasionati de niste numere si clasificarea lucrurilor in mod scolastic, incit sint cu totul detasati de spiritul exprimat intr-o imagine. Pentru ca masurarea unor parametrii este pasiunea lor, i-am denumit "masurbatori". Multi dintre acestia sint pasionati si de echipamente audio ori calculatoare si masini. Ei se bucura de aceste "jucarii", la fel cum se bucura de aparatele lor fotografice. Dar rar se intimpla cind le folosesc pt.scopul destinat.

Masurbatorii tineri sint pasionati si de jocurile pe calculator ori video, sint prezenti toata ziua pe web in forumuri ori locuri de discutii. Cei mai in virsta, sint membrii in "cluburi" fotografice [poti sa fii membru al unui club fotografic, dar nu intr-unul care masoara arta pe puncte; arta este in totalitate subiectiva si nu poate fi cuantificata numeric]. Acesti oameni nu creaza niciodata ceva de valoare, dar sigur sint excitati si discuta la nesfirsit despre echipamente, tehnica, cum sa obtii aceste lucruri sau cum sa le intrebuintezi.

Cineva care are un portofoliu respectabil nu este un masurbator. Cineva care are mai mult echipament decit imagini bune, este probabil un masurbator. Oameni cu siteuri pe web cu pondere mare tehnica, dar putine imagini interesante, sint probabil masurbatori.

Nu este recomandabil sa discuti cu aceste persoane, sa citesti ce scriu, ori mai ales sa le ceri sfaturi legate de fotografie. Pentru nevinovati ei apar ca fintini de cunoastere, dar sufletele lor lipsite de caldura si sentimente vor sa te atraga in iadul personal in care traiesc si sa te faca intotdeauna sa te simti nesigur de cite linii/mm reda obiectivul de pe aparat. Daca cumva cazi in acest "iad", nu o sa mai fotografiezi niciodata altceva decit ziduri de caramida ori mire de control.

Acesti oameni sint usor de identificati. Ei au intotdeauna o colectie de informatii, dar prea putine imagini de aratat. Atentie la orice site cu prea multe informatii tehnice si fara imagini care sa iti placa. Alti autori au alte denumiri pentru acest tip de fotografi. Vezi si articolul urmator: http://www.luminous-landscape.com/essays/peepers.shtml

© 2005 Ken Rockwell

Bookmark and Share

Comentarii:

Mihai Stanescu - 17 Oct 2005, ora 14:09
Nivelul 1 mi se pare prezentat subiectiv si hiperbolizat. Subiectiv pentru ca este privit prin ochiii nivelului 7 din care poate face parte si autorul. El porneste de la premisa ca toti vor sa produca ceva fotografic. Gresit!!!! Nu toti oamenii care cunosc aparate sunt pasionati de fotografie. Deci ce e rau in asta? Cu ce il deranjeaza pe Ken?

sam - 18 Oct 2005, ora 20:27
Am impresia ca a fost scapata o categorie de fotografi (poate cea mai reprezentativa): cei care fac lucrari comerciale pentru a-si putea finanta propriile proiecte mai mult sau mai putin artistice. plus + daca pui suflet intr-o fotografie, chit ca este comerciala ... poate fi arta! pararea mea

AG - 19 Oct 2005, ora 18:39
Fotografia comerciala prin definitie serveste unui scop si anume cel de a reproduce cit mai exact intentiile clientului. In general este foarte putin spatiu pt. creatie iar fotograful actioneaza mai mult ca un operator de film la comanda regizorului, in acest caz, art directorul campaniei de publicitate. In rare cazuri, cind faima fotografului precede orice alternativa, acesta are libertatea de a crea o lucrare publicitara in viziunea proprie.

irinuca - 21 Oct 2005, ora 13:05
Fotografii care nu isi permit un aparat care sa nu ii traga inapoi in ce categorie intra?

Mihai - 21 Oct 2005, ora 22:01
Imi pare foarte rau, dar articolul ramane la nivelul unei "debitatii" de dimineata devreme, in lipsa cafelei si poate cu pieptul plin de ambitia noii zile. Categorizarea mi se pare cam subiectiva si rautacioasa...ca sa nu mai spun cat este de neadevarata (in opinia mea). Apoi...apar contradictii mari de tot si autorul articolului risca sa cada, in repetate randuri, in categoria masurbatorilor. Mai mult, categoria artistilor nu prea poate exista asa cum o inchipuie Ken, fara a avea ceva din categoria profesionistilor, sau cea a bogatilor, ca sculele alea multe pentru scopuri precise se dau pe bani, nu pe talent. Si catalogarea "sculelor" in paralel cu cea a fotografilor e dezastruoasa si irelevanta. Apar chiar contradictii.

Bogdan Teodosiu - 22 Oct 2005, ora 07:24
Satanist si satiric articol, foarte, foarte prost de la inceput si pana la sfarsit, sunt curios cine l-a preluat si si-a batut joc de propriul timp liber ca sa traduca asa mare mizerie. Este un esec total de la nivelul 1 pana la nivelul 7 !

Andrei Manolache - 22 Oct 2005, ora 10:23
Cred ca domnul Ken era dupa o masturbare trista, masturbare in care si-a inchipuit toate cele 7 nivele iar ejacularea s-a produs in varful pixului care pana si ala era bleg si a scris ceea ce a scris ;-))

ion4atom - 30 Oct 2005, ora 12:00
al naibii de adevarat si foarte brutal imi pare articolul. Sincer sa fiu ma regasesc pe undeva intre nivelul 1 si 2 ! Un dus rece ca gheata ! Vreau sa-l mai recitesc peste 2-3 zile !

asklepios - 08 Nov 2005, ora 17:02
...hilar

Vladimir C. - 16 Nov 2005, ora 16:37
Nu stiu de ce am impresia ca unii dintre dvs s-au simtit putin atacati de acest articol. "Un ghid spiritual si satiric. Am scris asta ca o gluma intr-o dimineata, si acum toata lumea crede ca sint un fel de "Cele 10 Porunci". Sa fim seriosi totusi!" - cam asta spune tot

nicu dragan - 23 Nov 2005, ora 10:12
sincer imi place articolul si tind sa il si cred, desi sunt convins ca s-au shucărit (ofticat) o gramada, dar sunt niste chestii la care daca le prinzi ideea finuta, e o chestie chiar tare de tot. Ma gandesc acuma unde ma aflu eu saracu de mine... :)

Marius Paun - 09 Dec 2005, ora 14:42
Pot sa stiu si eu pe ce criterii te-ai bazat cand ai afirmat in aberatia de mai sus ca amatorii folosesc Canon si profesionistii Nikon ?

Sergiu Aursulesei - 22 Dec 2005, ora 20:21
E englez tipul nu? Se vede dupa sarcasmul impertinent. Daca chiar ar fi dupa cum zici tipul asta , ar fi vai si amar de toata arta fotografica. Si apropo de arta , mai are de invatat despre notiune

nicolae manea - 30 Dec 2005, ora 14:57
himm am 36 de ani in ultimii 15 ani am lucrat cu peste 40 de aparate . acum sint total axat pe digital. si va pos spune ca: - o poza buna nu se poate face fara un aparat bun - o poza exceptionala nu se poate face decit de catre un fotograf cu experienta cu un aparat bun - o poza UNICA cere fotograful profesionist + aparatul bun + NOROCUL (hazardul). restul din cele spuse de KEN sint aiureli, clasificari gratuite, enunturi false, etc realitatea este de fapt mult mai complexa. poti sa fii un "artist" cu un aparat exceptional si sa nu ai acces la evenimente majore, la peisaje exceptionale din natura, etc. asa ca daca MISTER KEN sa vrut vreun mesia a cam dat-o in bara. un an cit mai bun la toti cei carora le place fotografia. bye.

loredana florescu - 20 Feb 2006, ora 13:44
din toate comentariile reiese ca e posibil ca cele 7 criterii sa fie mai mult decat adevarate.

vasile gheorghe - 31 Mar 2006, ora 13:44
S-a intamplat sa am liber cateva ore in dimineata asta drept pentru care nu pot sa nu am o alta opinie. Iata treptele sau "nivelele de lucru" pe care le-am observat in Romania (pe propria piele): 1. nivel de baza / omul si-a cumparat un aparat foto 2. nivel de lucru / "iata, am un aparat foto" / ce fac cu el? 3. nivel "fa ceva" / "daca nevasta-mea ma tot bate la cap de ce sa nu fac fiicei mele cateva "poze artistice"! / sau neamurilor, prietenilor etc 4. nivel "descopera lumea fotografiei" / daca ne place fotografia / exersam fotografia in timpul liber / in timpul permis de "conditiile de familie", de preferinta, vineri seara, dupa culcarea pruncilor, inainte de sexul programat cu nevasta sau, eventual, duminica dupa-masa, in locul siestei. 5. nivelul " am de ce" / atunci cand apare un spor de bani dupa vanzarea fotografiile realizate / de obicei, la nunti, la botezuri etc / dar, apare senzatia acuta de - n-am scule, voi cumpara scule, dar oare merita? 6. nivel de control al pasiunii foto / la acest nivel cei mai multi se opresc. Cine merge mai departe, "am cumparat scule foto, m-am bagat in datorii. Cum sa ies? Evident, trebuie sa fac bani mai multi!". 7. nivelul autocunoasterii: "oare ce sunt, un amator de nunti, botezuri sau o incercare de artist fotograf?". 8. nivelul negatiei: "nu ma pricep la nimic..." / "am atatea de invatat din fotografie" / "oare, daca ma las de lucru si ma apuc sa fac doar fotografie o sa fie mai bine?". 9. nivelul divortului (nu de fotografie ci de nevasta). Atitudinea nevestii: "ti mai mult la fotografie decat la mine si la copil, alege eu sau aparatul? Toata ziua (30-60minute pe zi!?) te ocupi de fotografie, dar pe mama n-ai fotografiat-o!". 10. nivelul fotografiei profesionale / amatorul are nevoie de chef si profesionistul de avans. Restul e gargara... E, daca ai ceva de spus inn fotografie, pana la nivelul 10 ai invatat ce sa faci! +10. nivel de excelenta foto.

Ovidiu Scarlat - 25 May 2006, ora 20:16
e interesanta clasificarea pe care ai facut-o. nu te pot contrazice si nici completa pentru ca sunt incepator (amator) in ale fotografiei. cred totusi ca nu trebuie sa se arunce cu pietre in cei care s-au nascut fara nici un fel de simt artistic. In schimb cel care are un simt inascut, chiar daca mai "calca stramb", daca vrea cu adevarat poate sa ajunga artist. Fotografia este ca o limba straina, o limba universala. Este arta in momentul in care poate sa spuna ceva consistent, cand poate sa emotioneze. Treburile astea nu se invata din carti.

Cpuaddicted Deviant - 03 Jun 2006, ora 21:52
Ca orice text de pe net, are si parti bune, si parti rele. Ideea e sa nu fotografiem ca amatorii in primul rand. Nu vad nici o problema cu fotografiatul nuntilor: un fotograf poate sa aiba o activitate diversa, nu sa fie un boem cu un SLR care sta si creeaza "arta", din pacate neinteleasa si nici mediatizata. Apropos, incercati voi sa faceti fotografie cu un Olympus 310 Z [ ex. al meu :(( ]. Nu aparatul face fotograful, dar sa nu exageram. Cati romani au aparate cu functii manuale? Ce sa mai zic de SLR-uri entry level...

alexandru robert agrapine - 27 Jun 2006, ora 11:05
nivele? e normal ca cineva sa detina mai multe informatii tehnice despre modul in care o fotografie trebuie luata si felul in care iti alegi contextul fotografiei. cele 7 nivele mi se par aberante, sincer, sunt oameni care sunt pasionati de partea artistica a fotografiei, sunt cei ce vad fotografia ca pe un mijloc de viata, si cei ce fac fotografii pentru a-si aminti diverse momente si atat. toate celelate detalii sociale le poti regasi peste tot, iar cat despre apare canon slr pt amatori, eu unul zic ca e doar o gluma de-a lui ken, vizitati site-ul lui si vedeti ce echipament foloseste. e doar un mod de a se lauda. o zi buna la toti

Stefan Marcu - 13 Mar 2007, ora 21:49
E super articolul chiar daca am vazut pe acolo niste comentarii rautacioase.... sfatul meu....da-i incolo de curve... :) scuze sper sa nu va suparati....eu ma gandeam la chestia asta demult dar nu am analizat....super tare articolul

cristina draganescu - 17 Jul 2008, ora 10:52
da, super articolul

The Pro - 09 Feb 2009, ora 12:51
Draga autoareo, esti un pic depasita de evenimente. Trag concluzia ca desi scrii haios esti usor retardata in ceea ce priveste realitatea. EU sunt profesionist am website si am mai multi bani decat amatorii, diferenta este ca eu stiu valoarea aparatelor si nu cumpar aparatul dupa criteriul costului (cost mare = calitate mare ---eronat) deci am rugamintea sa vezi un profesionist care te poate ajuta ...sa intelegi ce scrii. Numa' bine dragutza

Calin-Stefan Ragalie - 10 Feb 2009, ora 07:54
Draga The pro, cred ca faci o multime de confuzii. Ken Rockwell, autorul acesturi articol este un "autor" nu o "autoare". Apoi, acest articol este un pamflet (=specie literara cu caracter ironic, in care scriitorul infiereaza unele aspecte negative). Al treilea - Ken Rockwell este fotograf profesionist (vezi http://www.kenrockwell.com/index.htm). Si, in fine, toate aceste confuzii ma fac sa am mari indoieli in legatura cu profesionalismul dumitale.

drdragos intreg - 12 Apr 2012, ora 08:31
schimba titlul in 7 stereoptipuri de fotografi nu in 7 niveluri, ca nu poti incepe de la 1 si sa termini la 7 in ce ai descris tu. Deasemenea invata limbul roman: nivele- Instrument cu ajutorul căruia se măsoară pe teren diferențele de înălțime dintre două sau mai multe puncte. niveluri- ierarhie, etaje.

Lasa un comentariu:

nume*:
Nu sunt permise decat mesaje cu continut relevant si in tema cu subiectul articolului.
NOTA: Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

e-mail (nu va fi facut public)*:

website (fara http://):

comentariu*:

trimite


Aveti un articol interesant? Il asteptam pe adresa office@foto-magazin.ro. Redactia evalueaza articolele primite si premiaza cel mai bun articol publicat in luna precedenta cu suma de 50 RON.
Ultimele 5 subiecte din forum care au primit raspunsuri:

Zvonuri despre
obiective »

   de Nikon
   azi, la ora 08:53
Rumoare la Canon 2 »
   de Avram
   ieri, la ora 10:04
Pagini interesante
pentru fotografi »

   de Ancuta
   acum 3 zile, la ora 17:41
Zvonuri la
Panasonic »

   de Dorian
   acum 5 zile, la ora 17:04
Obiective Fujifilm »
   de Avram
   acum 10 zile, la ora 11:49

Pana acum, cei 8617 de utilizatori au scris 127311 mesaje.

 

 


Site-ul include cookie-uri. Detalii aici

Politica de confidentialitate